Alzheimer?s demens är förödande för den drabbade, anhöriga och kostar samhället enorma belopp. Inga effektiva mediciner finns.

Flera studier visar att de primära skadorna i hjärnan orsakas av oxidativ stress, fria radikaler, och att detta orsakar en nedsatt energiförsörjning och en minskning av axonal transport, det försörjningssystem som transporterar ut proteiner och andra cellkomponenter som behövs i nervcellernas långa utskott, axoner. Denna påverkan leder till att kontakterna med andra celler degenererar, ledande till det spektrum av symtom som utmärker sjukdomen.

D-vitamin har i ett flertal studier visats ha en lång rad skyddande effekter mot en rad sjukdomar och inflammationsprocesser Ett antal studier har visat att Alzheimerpatienter och även förstadiet, mild kognitiv nedsättning, MCI, har mer utpräglad brist på D-vitamin än friska kontroller. Det har emellertid hittills inte funnits någon större prospektiv, ?framåtblickande?, studie där man mätt D-vitaminnivån i blodet och sedan följt i vilken grad deltagarna utvecklat Alzheimer?s demens. Sådana studier har mindre osäkerhet än när man genom frågeformulär försökt uppskatta intaget av något näringsämne.

I en internationell studie (England, Frankrike, USA) har man följt antalet fall av demens, både vaskulär och Alzheimer, under i medeltal 5,6 år efter att först ha mätt blodhalterna av 25-OH-D, den aktiva formen av D-vitamin och justerat efter vilken årstid proverna var tagna. Fall som inträffade under första året efter mätningen uteslöts. Sammanlagt 1658 personer med en medelålder av 73,6 år var med under hela uppföljningen. 171 personer fick demens, varav 102 Alzheimer-typ och 69 vaskulär form.

Personer med stark brist på D-vitamin, <25 nmol/l, löpte 2,25 gånger högre risk att få Alzheimer?s demens; de med 25-50 nmol/l hade 1,53 gånger högre risk, allt jämfört med personer med > 50 nmol/l. De högre nivåerna skyddar även mot vaskulär demens. Den vanligaste uppfattningen i forskningslitteraturen är att 50 är en tillräcklig nivå, men en del forskare anser att ännu högre värden är optimala för fullgott skydd mot olika sjukdomar och då bör man under vintern dagligen äta 1000-2000 IE (Internationella Enheter).

Om man är ute i solljuser under sommaren bildar huden cirka 10000 IE varefter bildningen stängs av. Under vintern (oktober-april), på våra breddgrader, är det inte möjligt att bilda D-vitamin i huden, utan man måste ta tillskott. Kroppen själv verkar anse att 10000 IE är en lagom dagsdos, men några studier av sjukdomar i relation till sådana doser finns ännu inte. Att se till att befolkningen får i sig tillräckliga mängder D-vitamin, helst med början långt innan man kommer upp i en ålder där Alzheimet börjar bli vanligare, borde spara mycket lidande och utgifter för samhället.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)