Bra kosttillskott stoppas av miljö- och hälsoskyddsinspektörer. Anledningen är att Livsmedelsverket fått för sig att bara preparat på högst rekommenderade dagsdoser får säljas. Bertil Wosk har i en artikel tagit upp det orimliga i detta och ifrågasätter Livsmedelsverkets kompetens i frågan. Han skriver att Läkemedelsverket för receptfri försäljning godkänner en dos på 240 mg vitamin B6/dag samtidigt som Livsmedelsverket förbjuder försäljning av tabletter med högre halt än 25 mg/dag.

Läkemedlet tillverkas av Meda/Recip under namnet Pyridoxin Recip. I produktresumén och bipacksedeln finns angivet att det inte finns några rapporterade biverkningar för doseringarna 40-240 mg/dag. Denna produkt kan alltså köpas fritt på apotek och i handel. Är det Läkemedelsverket eller Livsmedelsverket som har rätt?

Livsmedelsverkets kompetens ser ut att brista. De tar ingen som helst hänsyn till att RDI-värden är den dagsdos av vitaminet som gör att vi inte drabbas av allvarliga skador. Den optimala dosen som ger hög kognitiv funktion eller som bygger starka muskler ligger på en helt annan nivå.

Livsmedelsverket tar inte heller hänsyn till tarmarnas funktion och förmåga att ta upp näring eller till genetiska defekter som medför att vissa personer behöver betydligt högre doser än andra. Kanske menar de att de senare fallen ska få vitaminer och mineraler på recept, men det blir i så fall betydande kostnader för samhället.

Livsmedelsverkets kampanj i Sverige mot kosttillskott med “för höga halter” är tänkt att pågå året ut. Nästa år dvs 2016 kommer en gemensam kampanj mot otillåtna kosttillskott att samordnas mellan de nordiska länderna. År 2015 är alltså bara början på Livsmedelsverkets försök att rensa ut alla bra vitaminer som många människor är beroende av.

Det går förstås alldeles utmärkt att äta 2-4 vitamin B-6 tabletter istället för en eller två. Det blir ändå samma mängd. Detsamma gäller för D-vitamin. Frågan är hur Livsmedelsverket hanterar vitaminer i flytande form? På D-vitaminoljan kan man bara ändra märkningen och skriva att man ska ta en kvarts droppe. Finns någon analys om varför man valt RDI-värden? Och vad grundar den sig i så fall på? Det kan knappast vara vetenskap.

Til artikeln
Till Vitaminupproret

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)