- Hälsa
- Politik
På tandläkarstämman höll professor Dan Ericsson från Malmö högskola i ett symposium om socker och karies. "Vi i tandvården har länge pratat mer om fluor än om socker", sa han. Med det menade han att om sockerkonsumtionen går ner rejält så är det en mer långsiktig och hållbar lösning än att använda fluor. Tandvårdsskadeförbundet håller med om detta.
Socker har många effekter som påverkar tänderna och kroppens funktioner. Framför allt ökar insulinproduktionen om blodsockret ofta rusar upp till följd av frekvent ätande av godis, kakor, vitt bröd med mera. Till och med frukt kan om det äts för ofta bidra till sockertoppar.
Insulinet påverkar hela kroppen och även mineralbalansen. Därför finns risk att saliven inte får tillräckligt med fosfor och kalcium för att kunna remineralisera tänderna effektivt.
När socker omsätts behövs många näringsämnen och olika näringsbrister kan därför bli följden. Socker liknar C-vitamin och faktum är att de djur som själva kan tillverka C-vitamin gör det från socker och därför har människan fortfarande mekanismer som gör att C-vitaminupptaget kan konkurreras ut om vi har mycket socker.
Socker bidrar också till inflammationer vilket i sig orsakar att C-vitamin rusar till det inflammerade stället i kroppen. C-vitaminbrist kan alltså bli en följd av mycket sockerätande.
Forskare på 1920-talet (Howe m fl) fann att det inte gick att framkalla karies enbart med hög sockerkonsumtion. Däremot om de framkallade C-vitaminbrist blev det kariesangrepp. Skörjbjugg som är en C-vitaminbristsjukdom börjar med blödande tandkött och så småningom faller tänderna ut. C-vitamin är alltså också en skyddsfaktor i kroppen när det gäller tändernas hälsa.
Tandläkarna har alltid varnat för socker och det är bra att den diskussionen tas upp igen. Särskilt om den ger ett bredare perspektiv med fler aspekter än bara kariesrisken. Det kan också finnas anledning i det kariespreventiva arbetet ta upp frågan om kroppens näringsstatus.
Till artikeln i Tandläkartidningen
Referenser till forskning om sjukdomar som har att göra med socker och sockerkonsumtion