Det är inte längre sedan än 1994/95 som bensinen blev fri från bly (tetrametylbly) och efterverkningarna kan fortfarande göra sig kännbara

Epigenetik är det forskningsområde som studerar hur omgivningsfaktorer påverkar hur det genetiska materialet, DNA, avläses och påverkar risken för sjukdomar. Epigenetiska förändringar påverkar även vilka risker för sjukdom som dina barn och barnbarn kommer att ha.

Hittills har man mest undersökt i vilken grad näringsförhållanden påverkar sjukdomspanoramat och risker för sjukdom senare i livet och hos nästkommande generation, och detta mest hos kortlivade djur.

Studier av epigenetiska effekter av miljögifter och tungmetaller är i sin linda men en ny studie visar den epigenetiska effekten senare i livet av bly hos apor. Nyfödda djur exponerades under 400 dagar för 1,5 milligram/dag blyacetat i födan. Inga observerbara effekter på ungar eller vuxna djur noterades på grund av blyexponeringen

Efter 23 år avlivades djuren och undersöktes med avseende på biokemiska förändringar. Blyhalten i blodet uppmättes efter 400 dagar och vid avlivningen och var vid 400 dagar 19-26 mikrogram/dl, jämför med 3-6 hos kontroller. Vid 23 år låg blyhalten hos de exponerade djuren på bakgrundsnivå. Hos människor har nivåer under 10 mikrogram/dl visat sig ge psykiska och somatiska störningar, en nivå som ofta överskreds när bensinen var blyad.

Speciellt halten och fosforyleringen av ett nervprotein, tau, som räknas som ett nyckelprotein vid neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer?s demens, undersöktes. Tau och halten påkopplade fosfatgrupper har en viktig funktion i axonal transport, den process där näringsämnen, strukturproteiner, enzymer och mitokondrier transporteras ut i nervcellernas långa utskott, axonerna. Fosforyleringen är ökad vid Alzheimer?s demens.

Resultatet av blyexponeringen hos ungarna åstadkom en signifikant ökning av halten tau och en tre gånger högre nivå av fosforylering vid 23 års ålder. Mikroskopiska undersökningar av hjärnan visade ökat tau och utfällningar av fosforylerat protein. Det hyperfosforylerade tau bildar neurofibrillära härvor (neurofibrillary tangles, NTF) som försämrar axonal transport.

Samma forskargrupp har på samma djur tidigare visat att de proteiner som bildar plack (amyloid) också är ökade vid 23 års ålder när aporna under barndomen exponerats för bly. Forskarna beskriver ett fall av allvarlig exponering för bly vid två års ålder. Personen avled vid 42 års ålder med gravt nedsatt mental förmåga. Hans hjärna hade utfällningar av amyloid och neurofibrillära härvor.

Needleman, den forskare som slog larm om blyet i bensinen och fick föra en mångårig kamp mot oljeindustrin, har varnat för att k*vicksilver*, vid närmare undersökning, kommer att visa sig ha likartade effekter som bly. I kortvarigare djur- och cellförsök har kvicksilver precis de biokemiska effekter som är utmärkande för Alzheimer?s demens. I Tandvårdsskadeförbundet har vi många fall där barnen exponerats för kvicksilver från moderns amalgam eller arbete som tandsköterska under graviditeten. Vi har sett effekter som överkänslighet och beteendestörningar men har ännu inga säkra uppgifter om eventuella effekter när barnen åldrats.

Till artikeln
Tidigare studie

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)