Vaccinet Gardasil mot Papilloma virus anses skydda mot livmoderhalscancer, något som återstår att visa. Alltfler biverkningar rapporteras och dessa kan vara helt förödande för de drabbade. Hälsomyndigheter och vaccintillverkare hävdar att antalet personer som får biverkningar är få, men mörkertalet torde vara stort.

I en studie från Fredriksbergs sjukhus i Danmark, vid en avdelning som undersöker störningar i det autonoma, ej viljestyrda systemet, sammanställdes symtombilden hos från början 75 patienter med en medelålder om 23 år. Gardasil infördes 2009 i Danmark. När man uteslutit personer där symtomen uppträtt senare än inom två månader efter vaccinationen och andra där andra sjukdomar kunde vara orsak, återstod 53 kvinnor. Forskarna anger att patienterna fått varierande diagnoser av läkare men att det finns misstanke om biverkan av Gardasil som orsak. Man anger inte vad man själva anser, kanske av försiktighetsskäl.

Patienterna utvärderades för ortostatisk intolerans genom att de fick stå på en rörlig platta och hjärtfrekvensen vid ändring av lutningen mättes. Nästan alla patienter fick ökad hjärtfrekvens (tachykardi), något som visar på störning i nervsystemets autonoma reglering av hjärtat. Symtomet kallas POTS, Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome.

Övriga symtom: Huvudvärk fanns hos alla, utmattning och illamående hos nästan alla liksom kognitiv störning. Övriga symtom i fallande skala från 80 % till 25 % var sömn- och synstörningar, känsla av svullen buk och buksmärtor, ljuskänslighet, ryckningar i muskler, neuropatisk smärta, andnöd, hudproblem, urineringsproblem, svaghet i armar och ben, förstoppning, diarré, cirkulationsstörningar, återkommande medvetandestörningar, torr mun, hyperventilation, ojämn mens, torra ögon.

Onekligen påminner symtomen starkt om kvicksilverförgiftning och man kan misstänka att det som ligger bakom symtomen är en allvarlig störning och aktivering av immunsystemet med åtföljande fri-radikalbildning och autoimmunitet. Forskarna noterar att symtombilden är enhetlig och överensstämmer med vad som rapporterats efter Gardasil av japanska forskare. Man noterar också att ett stort antal av flickorna före insjuknandet haft hög fysisk aktivitet och misstänker att detta kan ha ytterligare aktiverat reaktionerna. Man finner däremot inga belägg för att problemen har någon psykogen bakgrund.

Danska TV2 har följt 47 kvinnor som drabbats efter Gardasil-vaccination och alla är helt övertygade om att vaccinet är orsak. Vaccintillverkaren vill inte låta sig intervjuvas. När läkarna bakom studien ovan vänder sig till Sundhetsstyrelsen bollar man där vidare till EMA, Europeiska Läkemedelsmyndigheten som godkänt vaccinet och på Sundhetsstyrelsen menar man att det finns ett mönster, men att detta inte nödvändigtvis innebär ett orsakssamband. Sundhetsstyrelsen har också lagstridigt inte lämnat ut fyra dokument med vaccinvarningar som Fredriksbergs sjukhus skickat in då antalet fall stadigt växer.

Märkligt nog har man i Sverige bara funnit tre fall, fyra månader efter artikeln i danska läkartidningen. Tidigare chefredaktören för norska läkartidningen har för flera år sedan varnat för att man inte alls vet hur övriga tiotal Papillomavirusstammar kommer att bete sig efter att man slagit ut 2-4 stammar med vaccin. Det finns risk att någon eller några stammar kan bli ännu aggressivare.

Allvarliga autoimmuna reaktioner mot vaccin mot Papillomavirus är emellertid inte något nytt. En artikel i Autoimmune Reviews beskriver hjärninflammation, synnervsinflammation, MS, SLE med flera reaktioner och i en annan artikel beskrivs mer i detalj sex fall av SLE, systemisk lupus erythematosus, efter vaccinering. Bidragande till immunstörningarna kan vara innehållet av aluminium som adjuvans.

Till artikel
Till artikel
Till artikel
Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)