BPA) och den ökande förekomsten av för lite mineraler i emaljen (hypomineralisering).

">

Hormonstörande ämnen orsakar en rad störningar, speciellt om exponeringen sker under fosterstadiet. Kliniska observationer tyder på att det finns en association mellan exponering för bisfenol A (BPA) och den ökande förekomsten av för lite mineraler i emaljen (hypomineralisering).

Hypomineralisering av permanenta tänder har ökat drastiskt under senare decennier och miljögifter misstänks ligga bakom. En svensk studie från 2001 anger förekomsten till 18,8 % av barn i åldern 7-8 år varav 6,5 % hade allvarliga defekter. Undersökningen gjordes i ett låg-fluor-område.

För att få experimentellt underlag exponerades honråttor för bisfenol A (BPA) från befruktningen till dag 30 eller 100. Framtänderna hos gnagare väver hela tiden och tidpunkterna var valda för att se om BPA-exponering påverkade mineraliseringen endast under ett visst skede under fosterstadiet och runt födseln eller om störningen även skedde hos vuxna, exponerade djur.

Utrustning som burar, vattenflaskor och föda till djuren var fri från BPA. Djuren tillfördes oralt 5 mikrogram/kg kroppsvikt BPA varje dag från befruktning och efter födseln till dag 30 eller 100.

Djur som undersöktes efter 30 dagar uppvisade varierande utbredning av skador i form av vita fläckar, helt överensstämmande med förhållandena man ser hos människa. Alla kontrollråttor hade friska tänder.

Mikroskopiska och biokemiska analyser visade att orsaken till hypomineraliseringen var att ett protein som finns vid emaljbildningen inte elimineras av enzymer när bildningen fullbordas utan fläckvis bildar områden där emaljen inte blir hård. Hos 100-dagars råttorna, när framtänderna fortsätter växa och tidigare skadade områden slitits bort, syns inga förändringar. Resultatet visar att känsligheten för skador av BPA finns under en viss tidsperiod, men inte senare i livet..

Orsaken till känsligheten under en viss tidsperiod misstänks bero på att djuren, upp till dag 30, inte har ett utbildat avgiftningssystem för BPA, varvid djuren under tidigare period utsätts för högre halter BPA. Motsvarande känslighetsperiod för människa när tandemalj mineraliseras ligger mellan födseln och 5 månaders ålder. Farmakokinetiska studier hos nyfödda människor tyder på att de kan ha 11 gånger högre nivåer av BPA än vuxna. Vid 3 månaders ålder, när avgiftningssystem utvecklats, har nivåerna minskat till 2 gånger högre. Det finns således goda skäl till att använda nappflaskor utan BPA.

Till artikeln
Undersökning på barn

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)