Det framgår att hälften av alla patienter som skrivs ut från sjukhus efter en liten hjärtinfarkt får behandling med betablockerare i onödan. Detta enligt en ny studie. Patienter som haft en akut hjärtinfarkt får rutinmässigt en behandling med betablockerare.

Studien visar att cirka hälften av patienterna inte har någon nytta av läkemedelsbehandlingen och de borde inte få den alls, enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Forskarna har undersökt effekter för patienter som drabbats av en liten hjärtinfarkt med bibehållen hjärtfunktion efter förloppet. I denna studie ingick drygt 5000 patienter vid 45 sjukhus i Sverige, Estland och Nya Zeeland. Patienterna, vilka hade fått en liten hjärtinfarkt, lottades år 2017 till att antingen behandlas med betablockare, eller inte, då de skrivits ut från sjukhuset.

Dessa patienter följdes sedan upp under 2023. När forskarna undersökte hur många som hade drabbats av en ny hjärtinfarkt eller död, kunde de inte se någon större skillnad mellan de två grupperna. Enligt forskarna innebär detta resultat att läkemedelsbehandlingen kan bli enklare och billigare för alla parter.

– Oftast brukar nya studier leda till att patienterna skall ta ytterligare ett läkemedel. Men i det här fallet så innebär det att patienterna skall ta ett läkemedel mindre, säger Tomas Jernberg, professor vid Karolinska institutet, i pressmeddelandet.

– Jag är övertygad om att det här kommer att påverka framtida praxis. Den här studien har redan nämnts i de europeiska riktlinjerna för hjärtsjukvård, så resultatet är efterfrågat, säger han.

Dock, varnar Tomas Jernberg patienterna för att avbryta behandling med betablockerare på eget initiativ. Utsättning av läkemedel bör alltid ske i samråd med behandlande läkare.

Varje år får omkring 20 000 personer i Sverige en hjärtinfarkt. Hälften av dem får en liten hjärtinfarkt med bibehållen hjärtfunktion efteråt. Med detta menas att hjärtat fortfarande klarar att pumpa ut mer än 50 procent av volymen i hjärtats vänstra kammare, så kallad bevarad vänsterkammarfunktion.

Orsakerna bakom dagens praxis i vilken alla får betablockerare efter hjärtinfarkt kan man spåra tillbaka till 1980-talet. Dåtidens studier visade positiva effekter. Sedan dess har dock övrig hjärt-kärlbehandling blivit bättre samtidigt som diagnostiken också har förbättrats. Det har lett till att läkare nu upptäcker många av de hjärtinfarkter som aldrig klassades som infarkter förr. Dagens hjärtinfarkter är dessutom generellt sett mindre och en högre andel har en bevarad vänsterkammarfunktion.

Studien visar att efter sex år hade 7,9 procent av dem som fått betablockerare drabbats av det primära utfallsmåttet död eller ny hjärtinfarkt. Detta kan jämföras med 8,3 procent av dem som inte hade fått betablockerare. Denna skillnad är inte statistiskt signifikant.

Den aktuella studien handlar alltså bara om effekten av att sätta in behandlingen efter en liten hjärtinfarkt, inte efter en större. Projektet har letts av forskare vid Karolinska institutet, Lunds universitet och Uppsala universitet.

Till den vetenskapliga studien: Beta-blockers after Myocardial Infarction and Preserved Ejection Fraction, New England Journal of Medicine.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)