Tandläkartidningen tar i senaste numret (Nr 7/18) i en artikel upp problemen med den undermåliga kontrollen av dentala material. Flera professorer intervjuas och det framgår att förbättringar behövs. Tyvärr är artikeln låst, dvs endast prenumeranter har tillgång till den. Här redovisas kort den kritik som framförs mot nuvarande system.

Dentala material som ska sitta i kroppen mer än 30 dagar klassas som medicintekniska produkter och regleras via en gemensam EU-lagstiftning. Materialen måste vara CE-märkta, vilket ställer krav på tillverkning liksom mekaniska och biologiska egenskaper. Klinisk prövning behövs inte. För temporära material finns inga krav utan det räcker med intyg att de fungerar bra från tillverkaren.

Mängder av nya dentala material väller in på marknaden och professor Jan van Dijken tycker det är problem att inga krav på klinisk prövning ställs. Han anser att tandläkaren eller inköparen om det gäller större organisationer ska kontrollera att det finns in-vitrotester på materialet och kliniska fakta. Viktigt är också att säkerställa att materialet uppfyller gällande standarder. 

Riskerna när det gäller nya material är att de inte håller mer än en kort tid och att de går sönder. Patienten utsätts då för ökad risk för kariesangrepp. Materialet kan också läcka material som patienten kan bli allergisk eller överkänslig mot. Jan van Dijken anser således att kontrollen behöver förbättras, vilket kan ske genom att ställa krav vid inköp av materialen. 

Standardiseringsarbete pågår också när det gäller dentala material och Ulf Örtengren som är expert vid SIS (Swedish standard institute) intervjuas också i Tandläkartidningen. Han säger att 90 % av alla dentala material som säljs på marknaden uppfyller de minimikrav som finns i standarderna. Men som sagt det saknas kliniska prövningar och det finns inga standarder för hur sådana ska göras. 

Ulf Örtengren påpekar i artikeln att tandläkaren har ansvar för det material som sätts in i patientens mun. Därför menar han att det är viktigt att vid upphandling av dentala material efterfråga sådana som tillverkas enligt befintliga standarder och dessutom efterfråga kliniska prövningar med mera. 

Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är dock att flertalet tandläkare har dålig kunskap om de material som används. De har sällan kontroll över vad materialet innehåller och inte ens när patienter berättar att de inte tål vissa ämnen tittar de i innehållsförteckningen. Flera medlemmar har trots att allergier angetts i journalen ändå fått material de inte tålt.

Det är bra att Tandläkartidningen tar upp detta ämne och förhoppningen är att tandläkarna gemensamt ska få bättre kunskaper om materialens egenskaper både för att kunna köpa in bra material och för att kunna ge patienten riktig konsumentupplysning om de dentala material som ska användas. 

Gå till hemsidan för Dentala material i Norden för att hitta information om innehållet i olika dentala material

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)