Mikrosprickor i tänderna och risk för bakterieinvasion i tandrötter och käkben har diskuterats länge. Tandvårdsskadeförbundet anser att amalgam starkt bidrar till mikrosprickor på grund av förmågan att ändra volym då det är varmt respektive kallt. Nyligen publicerade den italienske forskaren Ricucci och medarbetare ytterligare en artikel i ämnet och menar att dentinkanaler ofta är inkörsporten för bakterier.

Mikrosprickor eller större sprickor finns i många tänder och blir inkörsport för bakterier till tandens pulpa och käkbenet, enligt forskare som funnit biofilm med bakterier i alla mindre sprickor.

Sprickorna är inkörsporten för bakterier, men sedan kan dessa och eventuella bakteriegifter och andra biprodukter spridas via dentinkanalerna och så småningom nå pulpan.

Tändernas dentinkanaler är mikroskopiska rör som går horisontalt in i tanden och vi har mängder av sådana i varje tand. Man räknar med att en människa har mer än 4 km dentinkanaler i sina tänder.

Av forskningsartikeln framgår att dentinkanalerna har en diameter i vilken bakterierna passar in. Därför är det lätt för bakterier att invadera dentinkanalerna. De flesta bakterier i munnen är i sig själva orörliga men kan ändå sakta sprida sig genom förökning och delning. Det bildas då vad man kallar en biofilm av bakterier i sprickorna.

Vid tuggning kan bakterier och matrester pressas in i mikrosprickorna. Så länge tänderna lever finns, enligt forskarna, flera faktorer som hindrar spridning. Det handlar bland annat om ett flöde som går utåt och att det naturliga immunförsvaret arbetar för att avlägsna de invaderande bakterierna.

Så fort tanden dör ökar risken för infektioner eller att bakteriegifter sprids via dentinkanalerna till tandroten, käkbenet och blodet. Om bakterierna är mycket aggressiva kan invasionen gå fort med akut inflammation och nedbrytning av pulpan och benvävnaden. Ofta tar det dock lång tid.

Bakterieinvasionen kan ge upphov till symtom i käkregionen, men inte alltid. Även med allvarliga symtom kan det vara svårt för tandläkaren att bestämma orsaken då tanden kan verka helt intakt utan skador.

En del av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har haft problem med nedbrytning av käkben och/eller död pulpa trots att tanden på vanlig röntgen ser frisk ut.

Till den vetenskapliga artikeln (engelska).)00926-1/abstract

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)