- Forskning
- Hälsa
En tidig studie visade att nivån av reducerat glutation, GSH, var kraftigt sänkt i den svårast angripna delen av hjärnan, substantia nigra, något som indikerar stark oxidativ stress. Exponering av djur för högt syrgastryck, som orsakar bildning av syreradikaler, angriper också specifikt substantia nigra. Det finns således skäl att misstänka att Parkinson’s sjukdom är fri-radikal-sjukdom och att antioxidanter kan minska risken.
I en studie undersöktes om det fanns belägg för att vitaminerna folsyra, B12 och B6 inverkade på risken för Parkinson’s sjukdom genom att påverka nivån av homocystein, ett skadligt ämne som ökar vid brist på ämnen som ingår i cellernas hantering av metylgrupper. Vitaminerna har även andra funktioner i cellerna.
Forskarna utvalde 10 studier av parkinson-patienter som hade tillräckliga uppgifter med kontrollgrupper och en riskanalys och där det fanns en jämförelse av nivåerna av vitaminerna mellan patienter och kontrollgrupp.
För folsyra låg nivåerna något högre hos kontrollgrupper jämfört med patienterna, men skillnaderna är små och inte statistiskt signifikanta. Samma gällde för vitamin B12, en liten men ej statistiskt signifikant skillnad. I åtta av de tio studierna av folsyra och B12 var patienterna behandlade med anti-Parkinson-medicin För B12 var skillnaden större mellan kontroller och patienter i de två studierna med obehandlade patiennter. Variationerna i halter mellan olika personer är dock stora, både i patient- och kontrollgrupper. Man fann dock ingen ökad risk att utveckla Parkinson’s sjukdom vid låga nivåer av vitaminerna.
B6, däremot, visade klara skillnader mellan patienter och kontroller med cirka 50 % lägre risk för sjukdomen när B6 hade adekvata nivåer. Den skyddande effekten kan bero på lägre nivåer av homocystein, men B6 skyddar även mot fria radikaler och då homocystein orsakar radikalbildning kan skyddseffekten vara på denna effekt.
Exponering för ett antal jordbruksgifter och metaller, inklusive kvicksilver, är kopplat till ökad risk att få Parkinson’s sjukdom. Flertalet av dessa ämnen är kända för att bilda fria radikaler och ett ökat intag, inklusive av B-vitaminer, har en skyddande effekt.
http://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5333
http://ijt.sagepub.com/content/34/3/266.abstract
http://link.springer.com/article/10.1007/s11011-015-9698-5