Omkring 40 procent av den vuxna befolkningen har fortsatt amalgam i tänderna. EU har förbjudit det  från och med 1 januari 2026 på grund av fara för hälsan. Ett svenskt förbud finns sedan 2009 , men främst av miljöskäl. Det har blivit allt svårare att få amalgam utbytt, trots att en del har besvär. Anledningen kan vara att Socialstyrelsen inte alls nämner amalgam i de nationella riktlinjerna för tandvården. Är det ett sätt att osynliggöra ett allvarligt problem? 

Amalgam består till hälften av kvicksilver och resten är andra metaller. Det är en stor miljöfara, men är även skadligt för människor och kan skapa en smygande förgiftning med allvarliga besvär. Många av Tandhälsoförbundets medlemmar har symtom som huvudvärk, synproblem, värk i muskler och leder samt mag- och tarmbesvär som kopplas till amalgamfyllningar. I de allra flesta fall upplever patienten att besvären beror på amalgamet. 

Amalgamenheten i Uppsala tog på 1990-talet emot många patienter som relaterade besvären till amalgam. Efter fyllningsbyte till andra material förbättrades hälsan för 72 procent av den undersökta gruppen. Se också den vetenskapliga artikeln. Även en nyligen gjord utvärdering av sanering av amalgam visade mycket gott resultat både ett år efter fyllningsbyte och minskningen av symtom höll i sig vid uppföljning fem år efter saneringen. Det handlar alltså inte om en placeboeffekt. 

Att amalgam är ett starkt gift är väl känt. Det som diskuteras gällande amalgam i tänderna är om det (för det mesta små mängderna) verkligen kan påverka hälsan. Många belägg för detta finns och de allra flesta förstår att kvicksilverånga från amalgamfyllningarna kommer in i kroppen och ställer till problem. Se mer professor Maths Berlins utvärdering av risker med dentalt amalgam. Stora individuella skillnader finns när det gäller hur mycket kvicksilverexponering kroppen tål innan symtom uppstår.

Genetiskt bra avgiftning minskar riskerna för förgiftning, vilket innebär att personer med bra avgiftning ofta klarar sig under lång tid utan att symtom uppstår. Att kontrollera sina avgiftningsgener kan därför vara intressant. Ett vanligt problem är försämrad funktion av MTHFR-genen, som styr bildningen av glutation och därmed har stor påverkan på kroppens förmåga att avgifta sig. En del kan få igång avgiftningen genom att ta metylerade kosttillskott av B-vitaminer och särskilt folsyra.

Patienter och tandläkare som behöver mer kunskaper om amalgamsanering kan titta på hemsidan www.amalgamsanera.nu. En del tandläkare har en reningsanläggning med särskild sug som drar ner kvicksilverånga mot hakan och in i reningskuben. Det är en fördel om tandläkaren har en sådan. Eventuellt kan en friskluftsmask användas så att patienten andas frisk luft och därmed slipper kvicksilverångor. 

De personliga skydd man kan räkna med att få i Sverige är så kallad kofferdam som är ett plastmembran som omsluter tanden och går upp en bit över näsan så att kvicksilverånga hindras nå patientens inandningsluft. Tandläkaren ska borra så lite som möjligt och helst spräcka fyllningen och plocka ut den i bitar. ​De allra flesta klarar sanering med dessa personliga skydd. 

Klokt är att ta C-vitamin i relativt stor mängd innan tandläkarbesöket och några dagar efter samt selen och vitamin B12. Se mer här Mycket känsliga individer kan behöva åka utomlands för att få en sanering med tillräckligt bra skydd. Se mer IAOMT:s hemsida via länken nedan. Det kan vara svårt att hitta en svensk tandläkare villig att ta bort amalgamet korrekt. I sådana fall kan man behöva anlita en biologisk tandläkare utomlands. Flera sådana finns i Tyskland. 

Till IAOMT:s hemsida och diskussion om amalgam
Till Tf:s hemsida om amalgamsanering

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid under sommaren: helgfria måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)