USA finns en rörelse som anser att tandvård bara behövs i undantagsfall. Genom att äta för att skapa bättre balans mellan kalcium, fosfor och fettlösliga vitaminer anses hål i tänderna kunna självläka. Terapeuter och holistiska tandläkare arbetar enligt denna metod med gott resultat. Lyssna på eller läs Ramiel Nagel som själv tröttnade på tandläkarna och inte ville att barnen skulle plågas i tandläkarstolen.

">

I USA finns en rörelse som anser att tandvård bara behövs i undantagsfall. Genom att äta för att skapa bättre balans mellan kalcium, fosfor och fettlösliga vitaminer anses hål i tänderna kunna självläka. Terapeuter och holistiska tandläkare arbetar enligt denna metod med gott resultat. Lyssna på eller läs Ramiel Nagel som själv tröttnade på tandläkarna och inte ville att barnen skulle plågas i tandläkarstolen.

“Cure Tooth Decay” är titeln på Ramiel Nagels bok om hur man botar kariessjukdom själv. Egentligen är kunskapen inte ny. Nagel berättar i boken om tandläkare Weston A Price och andra forskare som fann att födan var boven i dramat och att ursprungsbefolkningar knappt hade några karies alls, trots avsaknad av tandborstar och tandkräm.

Saliven ska flöda runt tänderna med lämpliga mängder kalcium, fosfor och fettlösliga vitaminer för att hela tiden remineralisera emaljen om skador uppkommer. Salivflödet runt tänderna och i dentinkanalerna styrs av hypotalamus som utsöndrar hormoner för att rening och remineralisering ska fungera korrekt.

Vid näringsbrister och för mycket socker ges fel signaler och salivflödet kan gå inåt tanden och pulpan och orsaka inflammationer (nu talar vi om de mikroskopiska dentinkanalerna som förbinder tandens pulpa med omgivningen).

Vid kostomläggningar ansåg forskaren Price att remineralisering startade 1-2 dygn efter kostförändringarna. Det är alltså relativt snabba förlopp, vilket också gäller motsatsen när kariesangreppen startar. Efter sex veckor på bra diet hade kariesangreppen stoppats och därefter fortsatte salivens renande och remineraliserande verkan att förbättras.

Nagel menar att folk med många hål i tänderna nästan alltid äter för mycket socker (vilket också våra tandläkare varnar för), äter en del fullkornsprodukter och får alltför lite fettlösliga vitaminer (främst A, D och K2). Då störs relationen mellan kalcium och fosfor (ska vara 2,5:1) och det blir en urlakning av mineraler från tänder och ben. När mineralerna läcker utförsvagas tänderna och bakterier/bakteriesyror får chans att åstadkomma kariesangrepp..

Mindre hål kan läkas av sig själv, anser Nagel, men för något större hål är det bra om tandläkaren skrapar bort angripen substans för att kaviteten sedan ska kunna självläka. Sprickor i tänderna som går ner i pulpan rekommenderar Nagel att man går till tandläkaren med. Dock finns flera personer som vittnar om att till och med så svåra kariesangrepp att tandläkaren velat rotfylla har självläkt.

Kostomläggningen handlar om att minska socker och snabba kolhydrater, försöka äta lite protein till varje måltid för att stabilisera blodsockret. Koka egen buljong för att öka mineralupptaget och äta lever eller njure minst två gånger i veckan. Mjölk och särskilt surad mjölk som yoghurt kan vara bra om den tillverkats av djur som gått ute och helst ska den inte heller upphettas. En tesked torskleverolja blandat med smör en till tre gånger per dag och fisk eller fiskrom minst två gånger per vecka. Råa eller kokta ägg är bra liksom mycket grönsaker som kål, broccoli, paprika och zuccini. Surdegsbröd är OK, men fullkornsprodukter ska man undvika då fytinsyra försämrar kalcium- och fosfatomsättningen och detsamma gäller bönor som därför alltid ska blötläggas ett dygn. Slutligen poängterar Nagel att man måste ha tillräckligt med C-vitamin.

C-vitamin är ofta en bristvara i dagens dieter. C-vitaminbrist märks i form av sårigt och inflammerat tandkött samtidigt som kalcium och fosfor kan läcka ut från tänder och ben.

Till information om boken
Till Youtube-filmen där Nagel berättar om kost och tandhälsa

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)