Parodontit eller tandlossning är en inflammation i tandköttet orsakad av bakterier som medför nedbrytning av benvävnaden och därmed risk för tandlossning. En sammanfattande artikel om antioxidanter som “medicin” mot tandlossning har nyligen publicerats.

Artikeln ger en bra sammanfattning av antioxidanternas verkningsmekanismer och konstaterar att specifika antioxidanter har visat sig vara effektiva för att minska risken för inflammationer som riskerar leda till tandlossning. Samtidigt minskar antioxidanterna risken för oxidativa stress och kroniska inflammationer. Nya produkter utvecklas nu som innehåller effektiva antioxidanter för att behandla tandlossningssjukdomar och andra problem i munhålan.

Antioxidanter anses vara ett naturligt försvar mot sjukdomar och finns i saliven. En del av antioxidanterna är bakteriedödande. Bland de antioxidanter som finns naturligt i saliv nämns C-vitamin och glutation. Båda dessa gör också god nytta hos de som har eller haft problem med amalgam eller andra dentala material.

Artikelförfattaren anser att salivens naturliga antioxidativa förmåga inte räcker om höga halter fria radikaler bildas på grund av infektioner i munhålan, systemiska inflammationer eller av giftiga ämnen.

Hos patienter som har tandlossning har forskarna funnit att saliven har väldigt låga halter antioxidanter. Det anses beror på att den stora mängden fria radikaler gör att antoxidanterna används och kroppen hinner inte få fram tillräckligt stora mängder för att fylla på förrådet. Kroppen hamnar därmed i en ond cirkel som gör att inflammationerna inte hinner bekämpas.

Dentala företag försöker nu hitta gel med antioxidanter som kan läggas direkt på inflammerad vävnad och artikelförfattaren menar att det finns stor potential i dessa medel. Bland annat har forskare funnit att den bakterie som ofta associeras med tandlossning bekämpas bra med antioxidanterna phloritin, silymarin och hesperetin.

Mycket av denna forskning är intressant för personer som har problem med sina tandfyllningar då denna forskning visar att antioxidanterna även minskar risken för blödande tantandkött och luktproblem från munnen. Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar sedan länge behandling med antioxidanter både för att neuralisera fria radikaler och för att förbättra avgiftningen av tungmetaller.

Den refererade artikeln har skrivits av professor emeritus Samuel B Low, University of Florida, som under lång tid arbetat med tandlossningssjukdomar. Artikeln är publicerad på The Dentistry IQ Network:s hemsida.

“Till sammanfattande artikel om antioxidanter och tandvård (engelska)”

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)