Antimon är en metalloid och har likartade egenskaper som arsenik och gifteffektema är likartade. Tidigare användes ämnet främst i blylegeringar, men har under de senaste decennierna fått allt större användning för att förstärka flamskyddet av brom- och klorföreningar i ett stort spektrum av produkter. Användningen av antimon har ökat med 40 % mellan 2000 och 2011, från 147000 ton till 206000 ton.

Antimon är alltså avsiktligt tillsatt i många produkter, men en ytterligare orsak till den vittspridda förekomsten är plaståtervinningen, där ursprung och innehåll i plasten som blir till nya produkter oftast är okänt.

Forskare från England och Schweiz har med en portabel, handhållen röntgenspektrometer mätt halten av antimon i ett stort antal produkter: elektronik, förpackningar för föda, kläder och möbler, hushållsprodukter, konstruktionsmaterial, leksaker, hobby- och kontorsmaterial, fritidsartiklar och inredning i bilar. Halter från cirka 20 mikrogram/g kunde detekteras med metoden. För ett mindre antal produkter kalibrerades spektrometermätningarna med att lösa upp prov i koncentrerade syror och mäta med annan metod.

Det antimon som mättes fanns mer eller mindre fast bundet eller inbakat i plaster, gummi, textilier, skum, fibrer och vax eller tillsatt till färger och ytbeläggningar på olika produkter. I studien mättes antimon i 750 olika varor och material och halterna varierade mellan 19 och över 400 mikrogram/g. Uppmätta halter beror även på provets tjocklek och mättid och verkliga nivåer kan vara högre i en del produkter.

Antimon detekterades i 150 fall, cirka 18 % av alla prover med högsta halterna inuti bilarna och i elektronik (mest och i en del fall över 1 % av vikten), följt av leksaker och hobbyprodukter, och lägsta i rengörings- och förvaringsprodukter. Förpackningar för livsmedel av PVC, polyvinylklorid, l innehöll relativt låga halter, men textilier, kontorsutrustning och sportartiklar låg i en mellannivå. Tekniska produkter som termostater, den vita sockeln på lågenergilampor och andra saker gjorda av PET, polyetylen, inklusive vattenflaskor, har höga halter. I polyetylen har troligen antimon ingått som katalysator vid tillverkningen. I fall där man inte funnit att antimon avsiktligt tillsatts tillsammans med brom som flamskyddsmedel kommer förekomsten troligen från återanvänd plast.

Upptaget i kroppen beräknas för hudkontakt vid bar hud i kontakt med antimonbehandlad möbelklädsel beräknas till max 20 mikrogram/g och dag om man tillbringar 25 % av sin tid på sådana ytor. Viktigare är läckaget från födoförpackningar och leksaker. I PET-flaskor med vatten eller citrusdryck är läckaget en funktion av tid, temperatur, pH och närvaro av kolsyra. Halten ligger under EU:s tillåtna nivå, men kan knappast vara en nyttig tillsats. Högre halter uppkommer om man värmer mat i en PET-förpackning i mikrovågsugn. Speciellt är innehållet i leksaker bekymmersamt där halter över 60 mikrogram fanns i 24 prov och överstigande 560 mikrogram/g i 13 prov. Hur mycket som barnen får i sig är okänt, men två prov där läckage-test i saltsyra gjordes översteg utlösningen EU:s gränsvärden.

Antimon kommer även ut i naturen i form av sopor vid förbränning och deponering och i plastprodukter som hamnar i havet men problemet är ännu inte lite beaktat. Möjliga hälsoeffekter av den vidspridda exponeringen för antimon är ännu knappast undersökta.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969717301596

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)