Det oberoende Cochrane-institutet har i den ena utvärderingen efter den andra av tandvårdens metoder konstaterat att odontologiska studier genomgående är av låg kvalitet och resultat och slutsatser har låg trovärdighet. Ett flertal av studierna som man granskat har dessutom hög risk för att vara vinklade och påverkade av undersökarnas förutfattade meningar.

Parodontitbehandling får inte bättre betyg, något som är allvarligt då alltfler sjukdomar är associerade med spridning av bakterier och inflammationsprodukter från infekterade tänder. Alltfler studier visar på ett direkt orsakssamband från mun till inflammation i olika organ.

Tandvården försöker inte bara behandla parodontiten för att förbättra munhälsan, utan också att utvärdera i vilken grad behandlingen kan påverka symtom på olika sjukdomar. Cochrane-institutet har utvärderat effekten av parodontitbehandling på blodsockernivån hos diabetiker och om det finns någon skillnad mellan olika former av parodontitbehandling.

Man fann 35 randomiserade kontrollerade studier, innefattande 2565 personer som fördelats till olika typer av interventions, antingen friläggning och skrapning (scaling and root planning, SRP) eller SRP plus behandling med medicin. 14 studier behandlade med enbart SRP och 21 studier hade tilläggsbehandlingar antibakteriell behandling och/eller instruktion om tandrengöring (hygiene instruction).

Behandling med SRP, med eller utan tilläggsbehandling minskade blodsockernivåerna med 0.29 % under upp till 4 månader varefter effekten avtog. Cochrane rapporterar att evidensen är av låg eller mycket låg kvalitet för både SRP och tilläggsbehandlingar och att 83 % av studierna hade hög risk för att vara vinklade, 6 % låg risk och 11 % oklar risk. Det fanns otillräcklig information om biverkningar.

För en biolog förefaller behandling av kronisk inflammation genom mekanisk skrapning vara närmast absurd, speciellt när tändernas dentinkanaler är en kontinuerlig källa till nya bakterier. Nekrotiskt tandköttet tas bort vid rengöringen och kan fås att tillfälligt växa till mot tanden. Rotfyllda tänder är kroniska källor till infektion, titanimplantat utgör vad som kallats en motorväg för infektion och kvicksilver är sedan hundratals år känt för att ge parodontit. En ny inriktning av tandvården är i hög grad angelägen, speciellt sedan kopplingen mellan muninflammationer och olika sjukdomar blivit alltmer uppenbar och upptill 50 % av den vuxna befolkningen har parodontit.

https://cochraneohg.wordpress.com/2015/11/11/treating-gum-disease-can-it-help-diabetics-control-their-blood-sugar-levels/#more-1053

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)