Att andas med näsan istället för med munnen skapar bättre syresättning av lungorna, minskar risken för infektioner och förbättrar käkarnas tillväxt och gör att tandställning inte behövs. För bra för att vara sant? Läs själv om medveten andning.

Många barn i dag har snedställda tänder, vilket normalt korrigeras med tandställning. Det innebär att tandläkaren oftast drar ut minst fyra tänder för att "tänderna ska få plats i de trånga käkarna". Man tar alltså bort fyra friska tänder och det helt i onödan. 

Att andas genom näsan kan leda till förbättringar och ökad tillväxt av käkbenet. Efter en tid med näsandning får tänderna utan problem plats. Det som händer vid näsandning är att den starka tungmuskeln ligger upp i gommen och trycker ut käkarna. Det är alltså en mekanisk kraft som används. Tungan är betydligt bättre än en tandställning. 

Det som också händer om man andas med munnen och får smalt ansikte och för trånga käkar är att luftgångarna också krymper. Man får helt henkelt inte rätt vinkel mellan hakan och näsan/luftrören. Syresättningen minskar också liksom risken för infektioner och det senare beror främst på att näsans slem och hår effektivt filtrerar bort bakterier, virus och andra mikroorganismer. 

Flera tandläkare exempelvis Dr Flutter, Dr LIn och Dr Mew anser att tandställning hindrar käken från att utvecklas framåt och gör luftvägarna mindre. Att andas genom näsan är, enligt dem, det bästa man kan göra för ett barn och för att barnet ska få fina vita och raka tänder. 

Man ska alltså andas ut och in genom näsan även vid kraftig fysisk ansträngning. Munnen är då stängd med läppar som vilar ihop. Tunga ska vila uppe i gommen och vid nedsväljning ska endast tungan röra sig.

Tandläkare Yosh Jefferson skriver i General Dentist:
Barn som hela tiden andas med munnen kan utveckla långa, smala ansikten, smala munnar, högt gomvalv, sneda tänder, ett leende där man ser tandköttet m.m. De sover sämre på natten på grund av blockerade luftvägar och sömnbristen kan påverka deras tillväxt och akademiska förmåga negativt. Felaktigt kan de diagnostiseras med ADD.

Sneda tänder är symtom och inte orsaken till att tänderna växer över varandra. Orkar man inte med de omfattande munövningar man kan göra för att med tungans hjälp skapa bredare käkar med plats med tänderna finns MyoBrace. Det är en löstagbar tandställning barn och tonåringar kan ha i munnen på natten och 1-2 timmar per dag. Behandlingstiden är ca 12 månader. Ett betydligt bättre sätt än att dra ut tänder och ha metalltrådar i munnen för att flytta tänder. 

Tandläkarna Weston A Price och Steven Lin tar också upp behovet av näringsrik kost för att öka käkens omfång. Egen gjord buljong är ett bra sätt att få i sig tillräckligt med näring. 

Läs artikeln via länken nedan. Där finns också flera referenser. 

Till artikel på hemsidan medveten andning
Till Steven Lins hemsida
Till Weston A Price
Michael Mew (ortodontist)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.
 
OBS! Tf:s årstämma hålls digitalt via zoom den 13 juni, anledningen Covid-19 och myndigheternas restriktioner. Således ingen träff i Gävle. Inga anmälningar från medlemmar finns. Deltagare vid stämman är delegater, styrelse och valberedning. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar och funktionshinder. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla som blivit sjuka eller funktionshindrade av tandvården ska ha rätt till samma vård och rehabilitering som andra.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu