- Forskning
- Hälsa
Kaffe från kaffeautomater på arbetsplatser har betydligt högre nivåer av ämnen som kan öka kolesterolhalten jämfört med bryggkaffe. Detta är första gången som forskare studerar kaffe från automater.
Det är, sedan tidigare, känt att kokkaffe innehåller höga halter av kolesterolhöjande ämnen. Detta är ämnen som filtreras bort i vanliga kaffebryggare med pappersfilter.
Forskare från Uppsala universitet och Chalmers tekniska högskola har nu undersökt hur det ser ut med filtreringen i de kaffeautomater som brukar finnas på arbetsplatser och andra offentliga platser.
- Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, meddelar David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
David Iggman berättar vidare att detta tolkas som att filterprocessen är avgörande för förekomsten av de här kolesterolhöjande ämnena i kaffet. Uppenbarligen lyckas inte alla kaffeautomater filtrera bort dem. Men problemet varierar mellan olika sorters kaffeautomater och koncentrationerna har också haft stora variationer mellan mättillfällena.
Kokkaffe innehåller höga halter av de kraftigt kolesterolhöjande ämnena diterpenerna cafestol och kahweol. Rådet, enligt de nordiska näringsrekommendationerna, är därför att dra ner på konsumtionen eller att helt avstå från att dricka kokkaffe. Om kaffemaskiner som finns i offentliga miljöer filtrerar bort dessa ämnen, på liknande sätt som en vanlig kaffebryggare med pappersfilter, har inte studerats tidigare.
Forskarna har i studien undersökt fjorton kaffemaskiner i fikarum på olika arbetsplatser. Forskarna har tagit kaffeprover från maskinerna vid flera separata tillfällen och sedan analyserat innehållet. Man såg en stor skillnad mellan maskinerna gällande nivåerna av cafestol och kahweol. Nivåerna kunde också skilja mellan de olika provtillfällena.
Den vanligaste kaffemaskinen i studien, vilken forskarna kallar bryggmaskin, var den som producerade kaffe med högst koncentration av diterpener. Allt kaffe i studien har analyserats på Chalmers tekniska högskola. Man tog två prover från varje maskin med två till tre veckors mellanrum. Kaffesorterna bestod av både mellanrost och mörkrost, av fem vanliga fabrikat färdigmalet kaffe.
De flesta av maskinerna hade färdigmalet kaffe medan några enstaka malde bönor, men forskarna tror inte att det skulle ha påverkan. Totalt testades 14 maskiner, varav 11 bryggmaskiner och 3 liquidmodeller (lägre nivåer, blandas från koncentrat).
I jämförande analyser undersökte forskarna perkulatorkaffe, espresso, presskaffe, vanligt kokkaffe samt kokkaffe filtrerat genom tyg. Kokkaffet innehöll de högsta nivåerna diterpener per kopp. Vissa espressoprover innehöll också höga nivåer, dock med stor variation.
- Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra. För att exakt bestämma effekterna på blodfetterna skulle vi behöva göra en kontrollerad studie på försökspersoner som får dricka kaffet, säger David Iggman.
Kaffe från automater innehåller ämnen som höjer kolesterolet (forskning.se)
Hög konsumtion av kaffe ökar risken för tandlossning (tf.nu)