Kvicksilver läcker hela tiden från amalgamfyllningar, tas upp i kroppen och ger ökad risk för sjukdom. Kvicksilver är ett kraftigt gift för alla levande varelser. Risken för sjuklighet ökar med antalet amalgamfyllningar, risken är större för pojkar än för flickor och vissa gener har identifierats som gör en del extra känsliga.  Amalgam med sitt stora kvicksilverinnehåll är skadligt både för hälsan och för miljön, det visar modern forskning tydligt. Ett amalgamstopp i EU är ett kostnadseffektivt sätt att minska världens kvicksilverutsläpp.

Forskarna Geier och Geier redovisar under ett föredrag (se länk nedan) den utomordentligt välgjorda forskning de gjort på stora populationer och där de följt barn både framåt och bakåt under 5-10 år. ​Bland annat berättar de om hur tillgången till den stora databasen Devexi förbättrat möjligheten att göra bra epdemiologisk forskning. Den innehåller mycket information från alla som fått vård i USA i de fall staten betalat kostnaden (ca 10 miljoner människor).

Dessutom är databasen försedd med matematiska beräkningsmodeller som gör att man kan få fram enormt bra epidemiologiska forskningsresultat. Den är också kopplad till andra databaser som gör att man t ex kan få fram socioekonomisk status och mycket mer.

Geier och Geier har själva tittat på kvicksilver i vacciner och amalgamfyllningar. De har kunnat följa barn upp till 20-årsåldern. Eftersom det finns så enormt mycket data  (se länk nedan till databasen) har de också kunnat jämföra flera olika diagnoser även sådana som sannolikt inte är kopplade till kvicksilverbelastning. Därmed blir det än mer tydligt vilken påverkan kvicksilver i vacciner respektive amalgamfyllningar har.  

Forskarna fann bland annat att risken för neuropsykiatriska diagnoser hos barn ökade ju mer kvicksilver som fanns i de vacciner som gavs vid sex månaders ålder. Det var fem gånger ökad risk  jämfört med dem som fick kvicksilverfria vacciner eller inga alls. Pojkar var mer känsliga än flickor. De fann också diagnoser som inte var relaterade till kvicksilverexponering.

Flera diagnoser relaterades till tändernas amalgamfyllda ytor. Det gällde bland annat kronisk trötthet, depression smärta i muskler, extrem trötthet efter fysisk aktivitet, försämrad koncentration, dålig sömn, muskelproblem allmänt, magtarmproblem, återkommande infektioner, ömmande lymfkörtlar, halsont, uvudvärk och försämrat minne. För urinvägsproblem fann de inga kopplingar till tändernas amalgamfyllningar. För de diagnoser som hade kopplingar till amalgam fann de ökade besvär för varje  ny fyllning.

Det finns i deras material ingen tvekan om att kvicksilver påverkar hälsan och att algamförbud i hela världen är angeläget. För närvarande är det amalgamförbud i EU som är mest angeläget att åstadkomma.

Många referenser till intressant forskning under senare år finns i en rapport av Homme med flera som publicerades 2014. Bland annat handlar det om barn som ingick i den stora så kallade Casa Piastudien i vilken man följde många hundra barn som antingen fick amalgamfyllningar eller kompositer. I denna forskningsrapport nämns bland annat att:

- Barn som fick amalgam hade förhöjda nivåer av kvicksilver i urinen
​- Det finns en koppling mellan amalgam och porfyri
​- Känslighet för amalgam hos pojkar med CPOX4-genen är stor
​- Risk för beteendeproblem hos hos pojkar med två specifika metallotioninproteiner är förhöjd
​- Flera gener som identifierats ökar risken för symtom av kvicksilver óch dessa namnges också
​- Kvicksilver binds till svavelgrupper i proteiner, vilket blockerar viktiga biokemiska reaktioner
​- Flera glutationrelaterade enzymer påverkas negativt och därmed försämras avgiftningen.
​- Kvicksilver ökar genomsläppligheten genom cellmembran
​- Kvicksilver ökar den oxidativa stressen
​- Kvicksilver försämrar mitokondriernas funktion och därmed bidrar till låg energinivå
​- Kvicksilver påverkar bildning av signalsubstanser och hormoner.
​-Kvicksilver lätt tas upp i kroppen och distribueras till olika organ
​-Kvicksilver lagras bl a i  foster, njurar och hjärna

Amalgam kan inte betraktas som riskfritt och säkert utan tvärtom hos vissa individer finns kraftigt förhöjd sjukdomsrisk ju flera amalgamfyllningar de har. I Sverige har omkring hälften av befolkningen kvicksilver och många äldre har 10 gram eller mer i tänderna. Att ta bort fyllningarna är kostnadseffektivt för sjukvården.

Dock är det farligt att borra bort amalgam hur som helst. ​Kvicksilver är ett kraftfullt gift och ordentliga skydd behövs både för patienter och personal. Därför är det viktigt att anlita en tandläkare som vet hur risken för kvicksilverånga minimeras. Tandvårdsskadeförbundet har kunskaper om säker sanering.

Se också www.smartchoice.com som innehåller flera filmer som visar vilka krav man bör ställa på tandläkaren vid borttagning av amalgam. Heltäckande skydd, friskluftsmask och ordentliga utsug är det som krävs. För närvarande finns ingen tandläkare i Sverige som uppfyller dessa krav.

Till föredraget med Geier och Geier om deras forskning om kvicksilver i vacciner och amalgam (engelska)
Till Homme et al. Casa Pia-studien (engelska)
Kern et al om länken mellan dentalt amalgam och kronisk trötthet, depressioner mm. (engelska)
Geier et al. Dentalt amalgam,njuren och glutation-S-transferas  (engelska)
Till databasen och dataprogrammet Devexi

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)