Artiklar

Utspillt kvicksilver är förrädiskt och uppenbart är det bara en liten bråkdel av alla sådana incidenter som blir kända. Man kan bara tänka på att i Stockholms sjukvård ?förbrukades? 50 000 termometrar årligen innan man övergick till ofarligare sorter.

Artikeln innehåller en del nyttiga påpekanden som en del borde ta till sig. Man påpekar att vid spill måste allt synligt Hg sugas upp med t.ex. en sugpipett (inte dammsugare), vid större spill fodras specialapparatur. Allt poröst material som kommit i kontakt med metall eller ånga måste tas bort (riskavfall): mattor, tapeter, gipsskivor, obehandlad betong, kläder, sängkläder mm. Kontaminerade ytor (som man tror kan återställas) behandlas med en sulfatlösning (fotografiskt fixersalt, natriumtiosulfat, kan också användas och det finns flera specialmedel). Tvättvätska och ev. utfällningar tas upp. Därefter ventileras området kraftigt till ytterluften tills Hg i luften är tillräckligt låg och inte stiger om man stänger till.

Författaren påpekar att om man försöker ventilera bort kvicksilvret medan det fortfarande finns utspilld metall, så får man hålla på mycket länge. Kvicksilvret i en sönderslagen muntermometer (0,3 ml Hg) som förångas, måste spädas ut med 13 miljoner kubikmeter luft för att man ska komma ner till 0,3 mikrogram/kubikmeter. EPA har en minimum risknivå för befolkningen om 0,3; ATSDR 0,2.

Det ges flera exempel på hur skolor och andra lokaler fått stängas i veckor och månader för sanering, ibland förgäves så att hus fått rivas.

*Nickle redogör kortfattat för hur ATSDR försöker sprida information och bl a korrigera vanliga missuppfattningar: *

  1. ?Metalliskt kvicksilver är mindre giftigt än andra former? (metyl-kvicksilver).

  2. Svar: Omvandlas ATSDR:s minimun risk nivå 0,2 mikrogram/m³ till tolerabelt dagligt intag (inandning) hamnar man nära nog på samma nivå som riktvärdet för nedsvalt metyl-Hg om 0,05 mikrogram/kg kroppsvikt och dag.
  3. ?Kvicksilver (oorganiskt) ansamlas inte och elimineras snabbt och naturligt hos människa?.

  4. Svar: Detta stämmer för nedsvalt metalliskt kvicksilver men inte för inandning. Om man antar att exponeringen stoppas så gör sig kroppen av med kvicksilver i två faser. Den första varar några dagar men den andra kan ta månader. Om exponeringen inte stoppas kommer halten i kroppen att fortsätta att öka. Kvicksilver går lätt över placentabarriären från moder till foster och tenderar att ackumulera i det ofödda barnet. Detta är ett av skälen till varför ATSDR och andra myndigheter är mycket oroade av att kvinnor som kan bli gravida kan bli exponerade.
  5. ?Hur kan en sån liten volym föranleda bekymmer??

  6. Svar: Till och med de som rutinmässigt arbetar med kvicksilver förväxlar ofta volym med massa. Kvicksilver har tätheten 13,5 g/ml. För att komma upp till ATSDR:s minimum risk nivå om 0,2 mikrogram/m³ i ett rum om 30 m³, erfordras endast 6 mikrogram kvicksilver i luften. Detta är lika med 0,4 nanoliter Hg eller 0,0000004 ml.
  7. ?Varför inte använda industrigränsvärden för skolor??

Svar: Det första skälet är att de exponerade populationerna är olika. Arbetsstyrkan under yrkesförhållanden förmodas vara friska, vuxna arbetare, medan eleverna i en skola vanligtvis är mer representativa för befolkningen i stort.

Det andra skälet är att under yrkesmässiga förhållanden förutsätts en del andra skyddsåtgärder vara vidtagna. För kvicksilver innebär detta ett medicinsktövervakningsprogram med regelbunden provtagning, information om risker för att varna arbetare vid varje arbetsmoment och kontroller vid dessa moment av skyddsingenjörer, utan att arbetaren själv ska behöva vidtaga åtgärder.

Skolbarn och lärare har inte dessa skyddsfaktorer.

Referat av Mats Hanson

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)