Jag har haft minst 10 år med molande värk i käkbenet, säger Per Nordin. Besöken hos olika tandläkare, röntgenundersökningar och medicinska utredningar på sjukhus i Lund och Helsingborg har varit fruktlösa och några orsaker till värken hittades inte.

Att experterna inte hittade något vid sina undersökningar gjorde också att de vägrade att öppna käkbenet och titta efter om det ändå kunde finnas problem där. Tandläkare och käkkirurger sa att de inte kunde göra mer. 
- De misstrodde mig och ansåg säkert att det vara psykiskt, berättar Per Nordin.

Värken blev bara värre och värre och till slut blev det helt olidligt. Efter kontakt med Tandvårdsskadeförbundet sökte han nu i ren förtvivlan återigen en ny tandläkare. Denne tandläkare tog nya röntgenbilder och kunde inte heller på dem se några problem. Men han föreslog ändå en telefonkontakt inom en vecka. Käksmärtan var nu mycket kraftig och näst intill outhärdlig. Tandläkaren föreslog att Per Nordin skulle komma omedelbart och det verkade som om han studerat röntgenbilderna mer ordentlig och hade en ide om vad som skulle göras.

Tandläkaren klämde på utsidan och insidan av käken och letad efter någonting. Men detta gav ingen smärta. Då började han känna på käken där tänder saknades då de var utdragna och inte ersatta med något annat. På ett ställe blir smärtan mycket tydlig och kraftig trots att tandläkaren bara trycker lätt med fingret.

- Ok sa tandläkaren jag gör en kirurgisk suturering här och så skar han upp och blottade käkbenet och började skrapa. Han borrar alltså inte. Som i en dimman hör jag honom säga att här har vi roten av en tand. Den rotdelen hade legat där sedan jag började få ont och det är troligen den som är orsaken till smärtan. Tandläkaren fick bort roten och gjorde rent runtomkring och sydde igen hålet. 

När jag reste mig ur stolen kändes det redan mycket bättre och jag frågade hur han kom på vad det var.
- När jag granskade röntgenbilden såg jag att benvävnadens mönster hade ett mycket litet hack, berättade han. Jag trodde att det kunde vara en del av tandroten. Han såg alltså det ingen annan av de otaliga experter jag gått till såg.

När bedövning släppte kände jag att värken var borta. Men eftersom operationen skedde i går så vågar jag inte ta ut glädjen i förskott. Men det känns verkligen redan mycket bättre.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård, att tandvården ska ingå i sjukvården och dess högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- En metallfri tandläkare berättar (Youtubefilm)
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu