​Beskrivning av händelseförloppet vid rotfyllning av tand

Jag fick tandvärk i en tand i överkäken då jag arbetade på Sveavägen 45. Jag hade inte skaffat någon ny tandläkare efter flytt och därför gick jag till närmaste tandläkare som fanns i samma hus där jag arbetade (tandläkare Lund). Detta hände 1986-1987.

Tandläkaren rotfyllde tanden, men tyvärr blev den efteråt som ett främmande föremål. Jag fågade tandläkaren varför, men han påstod det skulle bli bra om jag bara väntade lite.

Kort efter det fick jag kramp i ögonlocken, men kopplade då inte ihop det med den rotfyllda tanden. Jag fick svåra besvär med att ta mig fram och behövde hålla min man under armen för att inte krocka med folk. När jag gick själv till jobbet  hände det att jag både ramlade och krockade med folk. Krampen i ögonlocken kom snabbt och utan förvarning och då kunde det hända att jag inte såg en trottoarkant och ramlade eller om jag åkte tunnelbana såg jag inte folk utan krockade med dem. Jag fick stanna många gånger för att få krampen att släppa så att jag kunde se var jag gick.

När jag arbetade och fick kramp i ögonlocken och till exempel pratade i telefon med en kund var jag tvungen att komma ihåg vad han sagt tills krampen släppte och jag kunde se tillräckligt för att skriva ner samtalet. Jag besökte ett antal läkare , bland annat neurologer vid Huddinge sjukhus. De hittade inget fel på mig. Jag gick också till homeopat, fick akupunkter och försökte med många alternativa behandlingar, men ingenting hjälpte.

Till slut fick jag  Botox runt varje öga (fyra sprutor per öga), vilket var mycket obehagligt, men eftersom jag inte kunde sluta ögonen på grund av kramperna var det ändå något jag stod ut med. Jag fick också ofrivilliga huvudskakningar, men det var jag inte själv medveten om.

Därefter gick kramperna ner i halsen, vilket påverkade mi med mycket ansträngande talförmåga. Därefter har jag vart tredje månad fått injektion i stämbanden med Botox. Jag har under alla år haft problem med rösten och det har varit mycket ansträngande att tala. När jag fick Botoxinjektionerna släppte krampen i stämbanden en tid, vilket var befriande.

Av en bekant fick jag veta att de hittat hennes far avsvimmad utanför bilen. Han hade precis som jag en rotfylld tand som inte var bra. Och faktum är att han också varit till samma tandläkare som jag. På sjukhuset dit han fick komma hittade de ingen orsak till avsvimmandet. Hans tand borrades emellertid upp och i den hittades ett giftigt ämne som inte borde ha funnits där.

När jag hört detta frågade jag en läkare vid Karolinska sjukhuset i Huddine om mina besvär kunde ha med den rotfyllda tanden att göra. Svaret var att det inte kunde ha något samband, men jag litade inte på läkaren. Senare fick jag reda på att ett rotfyllningsmaterial som heter N2 förbjöds 1986 och jag tänkte att det kanske var det giftiga materialet som gjort mig sjuk.

Den 4 februari 2016 bad jag min tandläkare att borra upp tanden för att kontrollera vilket material som lagts i den. Märkligt nog var tanden var tom ​trots att röntgenbilderna visade att det fanns en rotfyllning där. När tandläkaren filade väggarna i tandrötterna kom det fram ett vitt pulver. Tandläkaren berättade att han aldrig varit med om något liknande. Pulvret skulle jag vilja analysera för att få veta om det är N2 eller något annat gift.

Vid samma tidpunkt då jag gick till tandläkaren hade jag varit väldigt ansträngd i rösten trots att jag bara en månad tidigare fått Botox-injektioner. Två dagar efter tandläkarbesöket då roten borrades upp blev min röst annorlunda med en ljusare ton och mindre heshet. Därefter har rösten förbättrats mer och mer, men övriga besvär har tyvärr inte blivit bättre.

Nu undrar jag hur jag ska få pulvret från rotkanalen analyserat . Läkren vill inte hjälpa till för han anser att det är tandvårdens sak. Hur kan jag som drabbad får hjälp? Det har varit trettio års lidande och kostatt en hel del pengar.

Agda Björck

​(Kontakta Tandvårdsskadeförbundet för att få adress eller tel till Agda).

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf (nytt namn Tandhälsoförbundet).
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu