Besvären fanns sedan i realskolan då jag fick många amalgamfyllningar, berättar Maj Pettersson. Hon genomgick amalgamsanering – snabbt och utan skydd. Symtomen förvärrades och hon blev mycket sjuk, men förstod inte kopplingen till den snabba amalgamsaneringen. Först några år senare när hon kom till en tandläkare med kunskaper om kvicksilverpåverkan från amalgamfyllningar blev hon sakta friskare. Tillfrisknandet fortsätter och trots sina 75 år känner sig Maj piggare än hon var som 50-åring.

FRÅN OHÄLSA VID 50 TILL HÄLSA ALT BÄTTRE HÄLSA EFTER 75 ÅR

Diagnos: Wegener`s Granulomatosis

Det var en tidig vårdag l997. Jag satt i undersökningsstolen hos öron-näs- och halsspecialist på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Jag fick beskrivet vad diagnosen "Wegener`s granulomatos" skulle innebära för min del. Näsbrosket kommer att försvinna, liksom andra mjukdelar i näsan. Jag såg framför mig ett vanställt ansikte och hur näsan ser ut på ett kranium. Det går ej att operera och det är viktigt att sjukdomen begränsas till näsa och bihålor, sa doktorn.

Går tillbaka till avdelningen där jag var patient några dagar för utredning. Stegen var tunga. Jag försökte föreställa mig en bild av mig själv med mitt vanställda ansikte. Begärde samtal med avdelningsläkaren som förklarade att förändringen inte går så snabbt och att det numera finns mediciner som lindrar symtomen.

Läkaren ritade en näsa med en fördjupning, ett jack mellan näsben o brosk. Jag minns att jag frågade: Hur kan man få en sådan sjukdom?

- Om man kunde skulle man välja friska föräldrar som inte varit rökare, blev läkarens svar. Sjukdomen är rätt ovanlig och det finns ungefär 18-20 kända patienter i landet. Fick ett kompendium på engelska, vilket var den information läkaren kunde ge om sjukdomen vid detta tillfälle.

Tog en promenad genom sjukhuskorridorerna för att försöka tänka klart. Mina föräldrar som var i 80-årsåldern var mycket friska o pigga för sin ålder. De hade aldrig rökt utan familjen hade haft en sund livsstil.

När jag kom till stora anslagstavlan såg jag det var en offentlig föreläsning på kvällen som Metallbiologiskt centrum och Tandvårdsskadeförbundet anordnade i en av sjukhusets föreläsningssalar. Det skulle bli mitt kvällsnöje!

Föreläsningen av Tandvårdsskadeförbundet och Metallbiologisk centrum blev en informationsbomb för mig. Skickliga forskare, professorer med flera, redogjorde för olika metallers påverkan i människokroppen. Många symtom stämde med min sjukdomsbild. JAG VAR SJUKDOMSORSAKEN PÅ SPÅREN!

MELISA-TEST VISADE ALLERGI

Påföljande morgon gjorde jag ett spontanbesök på Amalgamenheten på sjukhuset. Åberopade gårdagens föreläsning och jag fick hjälp med ett blodprov, Melisa, som visade att min kropp var överkänslig för, nickel, titan och palladium. Dessa ämnen ingår i rotfyllningsmaterialet guttaperka och i olika ädelmetallkonstruktioner t ex guldbryggor. Titandioxid (E171) vitämne, finns i konditorivaror, karameller, tandkräm och i läkemedel.

Kunde det vara så att min kropp varit överkänslig mot dessa material och att jag därför fått ännu mer besvär av utskrivna läkemedel??? Hade tidigare tagit upp frågan om eventuella samband mellan amalgamsanering och min hälsa, men frågan hade avvisatas av vårdgivarna.

Jag skrevs ut från sjukhuset med nya mediciner, men var helt övertygad om att jag måste hitta och åtgärda orsaken till min sjukdom. Jag hade hört talas om tandläkare Olle Redhe i Falun som hjälpt många patienter till en bättre hälsa. Han var en föregångare inom denna specialitet, det vill säga, att se samband mellan tandvårdsmaterial och hälsa.

Dessvärre var han på väg att bli pensionär men rekommenderade tandläkare Irene Brednert Jonsson som arbetat tillsammans med honom sedan 1985 och nu övertagit hans klinik. Olle Redhe rekommenderade henne eftersom hon gjort stora framsteg i sitt yrke, genom att arbeta i enlighet med de erfarenheter han förvärvat genom mångårig verksamhet. Han betonade att hon var mycket skicklig i sitt arbete och att hon dessutom har den styrka som krävs för att arbeta i motvind från etablerade kollegor och myndigheter.

Jag bokade tid för besök. Under väntetiden gavs tillfälle till en återblick över mitt liv och min hälsa.

BARN-OCH UNGDOMSTIDEN

Jag är uppväxt i ett jordbrukarhem där enkel och näringsrik mat var ett naturligt inslag i vardagen. Godis och läsk fanns inte på agendan. Det har berättats för mig att jag som barn utstrålade hälsa och glädje. Vid ca 15 års ålder när jag börjat realskolan och fick andra vanor försämrades hälsan. Till skolan var det ca 6 km cykelåkning enkel färd och vid en kiosk efter vägen samlades vi skolkamrater och tog en rast och köpte godis.

Efter ett år började tandläkarbesöken med många små hål i nästan alla tänder. Mycket borrande och många amalgamfyllningar. Problem med hälsan kom och jag fick dåliga blodvärden och svimmade ofta. Remitterades till Falu lasarett där utredning gjordes. Minns särskilt ett blodprov som togs med ett kraftigt instrument i bröstbenet. De hittade ingen särskild orsak till mina problem utan jag rekommenderades att äta järntabletter var tredje månad.

INTE ALLTID FRISK

Åren gick och jag blev vuxen och bildade familj. Vi fick fyra underbara barn åren 1961-1970. I mödravården ingick tandvård och mina tänder fick ytterligare "förbättringar" i form av amalgampåfyllning. (Våra 2 yngsta barn fick kronisk tarmsjukdom i unga år.)

För det mesta var jag frisk, men hade ofta huvudvärk, migrän och magbesvär. Vid tandläkarbesök 1987 hade jag många gamla fyllningar som borde göras om och min tandläkare, som betraktades som länets skickligaste, rekommenderade mig att byta ut amalgamfyllningarna och göra en helsanering. Jag fick ett beräknat pris och han skulle göra jobbet snabbt och smidigt.

- Mitt liv var så fyllt av att få livspusslet att fungera att jag inte avsatte tid till att skaffa mig kunskap om den förändring jag stod inför. Jag litade helt på min tandläkare och att han hade tillräckligt med kunskap om amalgamhantering och tandvårdsmaterial och människokroppen. Sagt och gjort – jag såg fram emot denna förändring. Han åtgärdade en käkhalva per besök och på några veckor var allting klart. På min 50-årsdag hade jag ett strålande vackert leende med jämna vita tänder.

(Under tiden jag höll på med tandomlagningen var en granne hem till mig och berättade att hon gjort samma sak som jag några år tidigare och hon hade fått stora hälsoproblem. Hon uppmanade mig att se till att min tandläkare skyddade mig under amalgamsaneringen och att jag skulle ta det sakta och även stärka upp kroppen före och efter densamma. Detta brydde jag mig inte om)

​AMALGAMSANERING UTAN SKYDD - NU BLIR JAG SJUK PÅ RIKTIGT

HELVETET BRAKAR LOSS någon vecka efter amalgamsaneringen, som gjordes helt utan skydd. TANDVÄRK i vänster överkäke. Jag återkommer till tandläkaren som konstaterar att allt ser bra ut och rekommenderar mig att kontakta sjukvården.

1989-93 blir en hemsk tid. Nu åker jag jo-jo mellan tandläkare och sjukvården några år. Olika diagnoser, förhöjd sänka, dåliga levervärden, reumatiska besvär och sjukskriven på hel- eller deltid under några år. Polymialgia reumatica, gallstensoperation, borttagande av livmoder etc.

Min tandläkare hade slutat sin anställningen så jag fick söka mig till jourtandläkare för att få hjälp. 1995 upptäcktes en rotspetsinflammation under en lagad tand, bihålebesvär och på slätröntgen konstaterades inflammation i båda käkhålorna.
1996 Öroninflammation, nedsatt hörsel

Jag hade problem först med vänster öra sedan med höger öra. Samtidigt hade jag stora besvär med nästäppa. Många tandläkarbesök och läkarbesök följde under hela året för nya och återkommande besvär. Jag reagerade kraftigt vid kontakt med färska tidningar, cigarettrök, parfym etc och jag hade plågsam värk vid sängläge och stillasittande.

Efter besök på öronmottagningen i Falun fick jag besked om misstänkt Wegeners sjukdom (som jag började berätta om). Fick prednisolon och besked att sjukdomen var behandlingsbar med cellgiftsbehandling. Remiss till Akademiska sjukhuset för att säkerställa diagnosen.

I augusti 1996 fick jag genomgå hudtest av tandvårdsmaterial vid 3 olika besök på sjukhuset, men de visade inget anmärkningsvärt. Senare i augusti tar jourtandläkaren bort kronan på höger premolar och rekvirerar röntgenbilder från Specialisttandvården Manhem i Falun. De hade efter tidigare gjord undersökning konstaterat att allt såg bra ut i munhålan och att mina besvär inte kunde komma från tänderna. Någon månad senare fick jag provsvar från min läkare och de visade höga bakterievärden. Fick penicillin och hade stora besvär från näsa o bihålor.

Samma dag ringer tandläkaren och ger besked om röntgenresultat. Syns tydligt att det är problem under en premolar och jag får ny tid då han rensar kanalen. Konstaterar även karies i vänster premolar i underkäken och att tanden lagats med amalgam! Trots att jag genomgick amalgamsanering.

Senare i september samma år fick jag en akut tandläkartid. Jag hade olidlig värk i höger överkäkes premolar. Rensning, men det gick inte så bra och jag började med penicillin ! Kanske förlängde det processen!???

Problemen fortsatte med läkarbesök varvat med tandläkarbesök, medicineringar, hälsostärkande behandlingar som massage mm, ytterligare ett par år innan jag fick kontakt med min "räddare i nöden" tandläkare Irene Brednert Jonsson i Falun 1998.

MÖTET MED NYA TANDLÄKAREN

Jag satt i väntrummet på Irene Brednert Jonssons mottagning i Falun. En vänlig civilklädd kvinna kom fram och hälsade och satte sig mittemot mig. Hon bad mig berätta om min situation. Hon lyssnade uppmärksamt och ödmjukt och sa att hon väl känner till dessa problem från många av sina och Olle Redhes patienter.

- Maj du kan vara glad att du fått en diagnos så att det finns möjlighet till sjukskrivning när det är som svårast, sa hon. Vidare berättade hon att "jag kan inte garantera eller ens lova att din sjukdom blir bättre", men jag har många personer som blivit bättre, inklusive jag själv. Jag är fortfarande sjukpensionär, berättade hon, men är nu så pass bra att jag arbetar heltid. Jag har nu tagit över Redhes tandläkarpraktik och får möjlighet att fortsätta hans pioniärarbete.

Irene BrednertJonsson kunde inte garantera förbättring av mina besvär, men av den erfarenhet hon hade trodde hon att jag skulle kunna få en avsevärd förbättring av mitt hälsotillstånd. Hon föreslog undersökning och jag följde henne in på mottagningen som var mycket fräsch och varmt ombonad. Iklädd skyddsrock gjorde hon en mycket noggrann undersökning och jag fick ett preliminärt kostnadsförslag, tidsförslag och prioriteringsordning för eventuella åtgärder.

Jag ombads ordna så att den stora röntgenbild som togs före besöket på Specialisttandvården Manhem i Falun skickades till henne eller om jag kunde ta med den vid nästa besök. Jag hade vid det här laget naturligtvis bestämt mig att ta den här möjligheten till att återfå min förlorade hälsa. Ekonomin skulle säkert ordna sig och jag kände familjens stöd, vilket är helt nödvändigt i denna svåra situation.

FÖRBÄTTRINGEN FORTSÄTTER

Det blev många besök hos min tandläkare i Falun. Redan efter första besöket kände jag förbättring. Det blev som lättnad i huvudet. Ett tryck som försvann och jag kände att nu börjar mitt nya liv sakta men säkert att återkomma. Hennes arbetssätt med lugn skön röst som informerade mig hela tiden om vad som var på gång samt hennes bedövningsmetod gjorde varje tandläkarbesök till en högtid.

Under behandlingstiden fortsatte naturligtvis hälsoproblemen med läkarkontakter och medicinering. Jag nödgades sluta min mångåriga anställning som innebar dagliga kundkontakter då jag drabbades av återkommande besvärliga näsblödningar i samband med ökad datoranvändning och bärbara telefoner. Blev okoncentrerad och orkeslös och beviljades sjukpension l998. Det var både negativt och positivt. Negativt att nödgas lämna en arbetsplats där jag trivts toppenbra. Positivt och nödvändigt att kunna ägna mera tid åt rehabilitering.

Behandlingen har även inneburit att jag måste avlägsna några tänder. Döda tänder och de som var "döende" måste avlägsnas. Förbättrad livskvalitet var för mig det viktigaste och jag har nu en metallfri delprotes som fungerar mycket bra. Jag stärke hela tiden min kropp med friskvård, vitaminer och en del kosttillskott.

2004 gjorde jag en sammanställning på förbättringar som jag märkt med min hälsa sedan 1999 då jag också började dricka Thaitian Noni Multifruktdryck på allvar. Migränen verkar borta och jag har sällan huvudvärk. Mindre besvär från bihålor och näsa (Nässköljning med saltlösning och näsdroppar är fortfarande en daglig nödvändighet). Ledvärken och svullnader i lederna har minskat. Jag kan nu använda vanliga skor och åter sätta vigselringen på mitt finger. Njurfunktionen är stabilt bra. Synen har förbättrats och ögoninflammationerna har minskat.

Åker nu skidor igen, går skogspromenader utan glasögon och hör fågelsång igen. Är sällan förkyld och har normalvärden på blod, blodtryck och sänka. Jag har bättre kondition än tidigare och har kraft att ta tag i saker och ting.

BARNEN UPPLEVER ATT DE FÅTT TILLBAKA SIN MAMMA

Förbättringarna har fortsatt. 2014 upplever jag fortfarande bättre hälsa och får mer energi dag för dag. Jag får även sedan många år tillbaka mycket god hjälp att balansera upp min hälsa av leg. sjukgymnast och homiatriker Christina Hellström.

Går på årlig kontroll på reumatologen. Ett speciellt blodprov benämnt ANCA som visar eventuell aktivitet på min grundsjukdom Wegener ´s Granulumatos tas. Vid uppföljningsbesök hos öron-näs och halsläkare i januari kunde de konstatera att slemhinnan i näsan hade typiska Wegener ´s förändringar och jag rekommenderades att fortsätta med nässköljningar och bygga upp hälsan. Hörselkontroll visar att hörseln ligger på samma nivå som 2007 dv s normal åldersförändring. Lungfunktionen är nedsatt, men förbättras genom astmaspray och medicinsk yoga. Långvarig prednisolonbehandling har gett benskörhet som behandlas med kalktillskott och Aclasta..

Jag är tacksam för varje dag jag får känna mig frisk och jag tänker ofta på metallers inverkan på hälsan och på hur mitt liv skulle ha sett ut om jag inte fått rätt hjälp av Irene Brednert Jonsson . Kvicksilver betraktas som oerhört hälsofarligt i alla sammanhang utom när man använder det vid tandlagning. Jag kan inte undgå tanken: Hur mycket har denna tandbehandling och läkarbesök, sjukskrivningar, sjukpension kostat mig och samhället förutom försämrad livskvalitet under många år? Hur många människor är idag sjuka pga. negativ påverkan av tandvårdsmaterial?”

Mängder av forskning pågår och jag vill här referera till Metallbiologisk skriftserie 1 som är utgiven av Metallbiologiskt centrum i Uppsala redan 1993 och uppdaterad 1997.

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort TACK TILL ALLA som hjälpt mig på denna hälsoresa; Familj, släkt och vänner, arbetskamrater, vårdpersonal men framförallt tandläkare Irene Brednert Jonsson och hennes make Kjell.

Det är min förhoppning att Tandvårdsskadeförbundet och alla de som kämpar för denna viktiga hälso- och miljöfråga skall få de ansvariga att högprioritera denna fråga.

Mora den 8 mars 2014
Maj Pettersson

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)