När jag mådde som sämst hade jag ont i magen, bröstet och ryggen, mina knän svullnade och jag hade leverpåverkan, organstörningar, ojämna hjärtslag, hormonrubbningar, slembildning, röd i halsen, immunförsvaret var försvagat, led av viktnedgång, diarée, klåda, värk i höger ljumske och armhåla (värken fanns bara på högersidan) och det var som ett hjärnband över nedre delen av bröstkorgen, skriver Siw Ingvarsson aktiv och anställd i Tandvårdsskadeförbundet Örebro län.

Siw nästan bodde på akuten under flera år på grund av smärta som var näst intill outhärdlig. Trots provtagning fanns inga prover som visade att något var fel utan snarare menade läkarna att Siw faktiskt var fullt frisk trots den oerhörda smärtan. Huden var gul, magen krampade, knäna svullnade, jag spottade blod och efter några år fick jag feber.

Sjukvården gav ingenting och Siw ar ofta undrat om läkare fått sin legitimation via någon ?billig Hermodskurs?. Efter många långa år med provtagningar i den vanliga sjukvården sökte sig Siw till alternativvården.

En zonterapeut mätte spänningar i tänderna och fann dem på tok för höga och meddelade att sanering av tänderna var nödvändigt. Läkaren vägrade ta kvicksilverprover (det hade inte gjorts någon gång tidigare trots de många årens rundvandring i vården. Tandläkaren ordnade dock provtagning och dessa visade skyhöga kvicksilvervärden både i blod och urin.

Tandläkaren saknade dock kunskap om amalgamsanering. Efter urborrning av första tanden berättar Siw att hon blev däckade i flera dagar med mängder av konstiga symtom på grund av allt kvicksilver som frigjordes.

Kontakt med Tandvårdsskadeförbundet ledde till ökade kunskaper om riskerna med kvicksilversanering och tips på tandläkare som visste hur patienterna skulle skyddas och som kunde konsten att ta bort fyllningar utan att borra direkt i amalgamet. Trots att Siw varnats att ta bort fyllningarna för fort sanerade hon allt inom en tremånadersperiod. Efter varje borttagen plomb fick hon feber, blev yr och kunde knappt stå på benen. Hennes man skjutsade till tandläkaren och tog hand om henne efteråt.

De kraftiga magkramperna hade gjort att tarmen lossat från sina fästen och behövde sys ihop. Dock gick det inte att få landstingets läkare att göra detta utan det skedde först då Siw betalade en privatläkare. Först då slutade magen att ställa till problem och värka.

Siw:s slutsats är att man själv måste vara sin egen läkare och tro på vad man gör. Det går inte att lita på någon annan.

Till PDF-fil med Siw´s egen berättelse

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf (nytt namn Tandhälsoförbundet).
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu