Min erfarenhet av amalgamförgiftning har varit lång och ungefär 30 år av mitt liv har förspillts till följd av amalgamet.
Det började när en tandläkare gjorde en rotfyllning med ett guldstift i och ovanpå detta amalgam. Ett halvår efter behandlingen började det svida i hela munnen. Det gick som strömmar kors och tvärs i munnen. Jag kunde inte äta sill, ketchup, råa grönsaker eller hårt bröd. Då blev det värre. Nu efteråt förstår jag att kvicksilver frigjordes i ökad omfattning.

Jag sökte hjälp, men doktorn hittade inget fel och menade att jag var frisk. Ändå plågades jag varje dag av besvären som i början främst kom från munnen och tänderna.

Efter ytterligare ett år böjade det dra i trigeminiusnerven och det smärtade i höger ansiktshalva. Kvicksilverförgifningen hade spritt sig upp i nerven, men ingen i vården kunde finna orsaken. Proverna var bra och min läkare sa att jag var tvungen att lära mig leva med smärtan. Han kallade det neuralgi.

Besvären och sjukdomssymtomen ökade och jag fick svårt att gå. Jag hade ont i hela kroppen och var ofta trött med rinnande näsa och röda ögon. Ibland var jag helt utslagen. I vården hittade de fortfarande inget fel.

Amalgamförgiftning 
Jag sökte mig utanför den konventionella hälso- och sjukvården. Till slut träffade jag erfarna personer som sa till mig att jag nog led av amalgamförgiftning. En homeopat hade instrument som visade att jag var starkt kvicksilverförgiftad. Till att börja med fick jag ingen förståelse alls från min tandläkare. Han sa att det inte finns några bevis för att kvicksilver förgiftar kroppen.

Slutligen hittade jag en tandläkare som förstod riskerna med amalgam. Då började en ny resa med amalgamsanering, vilket tog fyra år.

Jag blev faktiskt bättre och snart kunde jag gå igen utan smärta. Samtidigt började en riktigt skrämmande tid. Min koncentration och organisationsförmåga blev sämre och trots att jag blivit bättre finns fortfarande dessa problem kvar. Symtomen beror på att lillhjärnan och hypofysen är förgiftade.

Mitt blodvärde blev för högt och jag hade på tok för mycket röda blodkroppar och tappades då och då på blod, men nu alltmer sällan.

Hjälpt av alternativvården
Jag orkade inte arbeta och gick ner till deltid. Den vanliga hälso- och sjukvården förstod inte orsaken till symtomen och hade ingen hjälp att ge. Det var den så kallade alternativa vården som hjälpte mig. Jag prövade massor av terapier som healing och Bicom bioresonansterapi. Den senare behandlingen har hjälpt mig mycket och under de sista fyra åren har hälsan blivit allt bättre.

Det finns alltså vård att få, men tandläkare och läkare inom en konventionella vården kan inte det här området. Därför måste man själv vara stark och söka hjälp på annat håll.

Sjukvården var från början helt oförstående för mina besvär. Dåligt bemötande från vården har varit mer regel än undantag och ofta har jag tvingats stå ut med oerhört kränkande kommentarer från läkare.

Kränkande behandling i vården
Nu har jag för lite sen tvingats gå till doktorn igen och har fått medicin. Jag berättade att jag inte tål titan och ville ha titanfri medicin. Men läkaren vägrade att skriva ut sådan medicin. Han sa att man inte kan bli sjuk av titan eller titandioxid som är det vita färgämnet i tabletterna.

Denna läkare var inte direkt ovänlig, men han vägrade ändå att ta hänsyn till mina problem och nonchalerade dem helt. När jag berättade om mina amalgamproblem sa han bara att ”det finns många med amalgam som inte blir sjuka”.

Sjukvården har inte lärt sig någonting om riskerna med metaller de senaste åren. Även om läkaren inte var direkt oförskämd mot mig denna gång så känns det ändå kränkande att inte bli trodd och tagen på allvar. Jag tänker också på alla andra som är sjuka och inte får hjälp. Det är nödvändigt att läkare och tandläkare blir mer lyhörda och lyssnar på sina patienter. Vi är ändå experter på våra egna kroppar.

Lisbeth Svensson

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård, att tandvården ska ingå i sjukvården och dess högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- En metallfri tandläkare berättar (Youtubefilm)
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu