Rose-Marie berättar att hon fick diagnosen kvicksilverföriftad för många år sedan och med den diagnosen fick hon också rätt till sjukpenning. Men när det kom till amalgamsanering fick hon betala själv trots att läkaren ansett att hon var kvicksilverförgiftad. Precis som många andra var Rose-Marie metallkänslig och när hon efter benbrott fick titanskruvar insjuknade hon i de gamla symtomen för att bli frisk så snart titanet togs bort. Läs Rose-Maries egen berättelse.
Nu efteråt förstår jag att jag i alla fall hade lite tur med en förstående läkare och en bra tandläkare som amalgamsanerade och krävde att jag skulle lägga om kosten. Trots att det inte var helt nyligen vill jag ändå berätta min historia.
Ledbesvär och kraftig smärta
Jag har varit receptionist vid folktandvården i Höganäs och säkert utsattes jag för en del kvicksilver även där. Mitt stora problem är dock att jag utsattes för kvicksilver redan i fosterstadiet och som barn och vuxen fick många amalgamfyllningar. Jag har varit sjukskriven sedan 1993 på grund av kvicksilverförgiftning och fick sedan sjukpension med samma diagnos.
Jag klarade inte mitt arbete som receptionist på Folktandvården i Höganäs på grund av ledbesvär och kraftig smärta. Jag genomgick många olika provtagningar utan att läkarna hittade några fel. Jag blev främst betraktad som psykiskt störd.
Mamma med amalgamfyllningar
Efter en tid började jag förstå detta med amalgamfyllningarnas risker. Jag hade tur och kom till en läkare som förstod problemet och till och med frågade om min mamma hade haft amalgamfyllningar. Det visste jag inte, men hon levde fortfarande så jag kunde fråga. Hon berättade att när hon var gravid med mig gav varje tugga en hemsk känsla av att tugga på ett ark folie. Senare drog hon ut alla sina tänder och fick helprotes, vilket sannolikt räddade hennes liv. Jag tror jag är född med kvicksilverförgiftning. Precis som någon kan vara narkoman när den föds.
Jag fortsatte i alla fall hos den duktiga läkaren som sjukskrev mig då jag inte klarade att komma tillbaka till mitt arbete. Försäkringskassan var dock ett stort besvär. De ansåg mig vara psykiskt sjuk fast läkaren skrev kvicksilverförgiftning som diagnos. Själv ville jag bara bli av med mina amalgamfyllningar.
Godtog diagnosen kvicksilveförgiftad, men betalade ej sanering
Försäkringskassan godtog diagnosen kvicksilverförgiftad, men de var inte villiga att betala amalgamsaneringen. Den kostade totalt då på 1990-talet 39 000 kr. Istället för amalgamsanering skickades jag till Tranås för sju veckors vistelse till en kostnad av 56 000 kr. Det hade alltså blivit billigare för försäkringskassan att betala amalgamsaneringen. 1993 blev jag förtidspentionär.
Jag var fast besluten att ta bort amalgamet i tänderna och fick betala tandläkarräkningen själv, vilket innebar att jag fick sälja tvättmaskin, möbler med mera. Jag blev väldigt sjuk vid borttagning av amalgam och fick avbeställa tiderna till dess kroppen återhämtat sig och därför tog det hela lång tid.
Så småningom har jag fått bättre hälsa. Jag hade tur i oturen och fick bli sjukskriven på grund av kvicksilverförgiftning och fick också pension enligt samma diagnos.
Titanskruvar i foten togs bort utan kostnad
År 2002 var jag med om en allvarlig bilolycka och fick flera brott i foten. Då sattes både skruvar av titan och titanplattor in. Jag blev väldigt sjuk, men när de togs bort kom livet tillbaka igen. Borttagning av titanskruvarna behövde jag inte betala själv.
Nu har jag fortsatt problem med foten och har vissa kvarvarande besvär av amalgam och kvicksilver.
Varför får man inte bidrag till amalgamsanering
Det jag tycker är anmärkningsvärt är att man inte får bidrag för byte av amalgam när läkaren ger diagnosen kvicksilverförgiftad. Det var ingen som ifrågasatte diagnosen, men jag fick ändå inte hjälp att ta bort de kvicksilverbemängda amalgamfyllningarna.
Rose-Marie Eklund