Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Inga bevis för att Xylitol minskar kariesangreppen
- Forskning
- Hälsa
Tandläkartidningen skriver om en ny Cochrane-studie som gått igenom all forskningslitteratur om xylitol sedan 1800-talet och fram till nu. De finner inga bevis för att xylitols påstådda kariesförebyggande effekt. Xylitol finns i sockerfria tabletter, tuggummin med mera och kritiken mot xylitol som sötningsmedel har växt under senare år.
Statiner ökar risken för diabetes och övervikt
- Hälsa
Statiner lanserades först som ett medel för att sänka kolesterolnivån i blodet och därmed minska risken för hjärtinfarkt enligt hypotesen att förhöjt kolesterol orsakar infarkt. Numera förskrivs medicinen på allt oklarare grunder och har blivit en kassako för läkemedelsindustrin.
Ofta törstig - drick vatten
- Forskning
- Hälsa
Juicer fräter på tänderna liksom läsk och Coca-cola. Detta har sedan flera år uppmärksammats av tandläkare och nu ska, enligt Svenska Dagbladet, Tandläkarförbundet gå ut och varna för detta. Det är således bättre att dricka vatten om man är törstig.
Tarmens bakterieflora kan störas av tandkräm
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Tandkräm och solskyddskrämer innehåller många olika tillsatser bland annat nanopartiklar av titandioxid och zinkoxid. Nu har forskare funnit att dessa nanopartiklar riskerar påverka tarmfloran om man exempelvis sväljer tandkräm.
Pengar finns, men patienterna får inte ta del av dem
- Hälsa
- Politik
Landstingen utnyttjar inte det statliga tandvårdsstödet som ska gå till fyllningsbyten, äldres och sjukas tandvård. Omkring 500 miljoner kr ligger outnyttjade bara i år. Trolig orsak är att patienter inte informeras om detta stöd. Om folk inte vet om att stödet finns kan de inte heller söka det. Tandvårdsskadeförbundet kontrollerade landsting/regioners information angående tandvårdsförordningens 6 och 7 §§ och det gav skrämmande resultat.
Dammråttor exponerar barn för bromerade flamskyddsmedel
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
Bromerade flamskyddsämnen finns i ett stort antal vanliga produkter som möbeltextilier, mattor, isoleringsmaterial, plast i elektronik och annat där man vill minska lättantändligheten. Ämnena är hormonstörande och stör hjärnans utveckling i djurförsök.