Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Zirkoniaimplantat hållbara i 5-årsuppföljning

I dag har patienter som saknar tänder två möjligheter till val av material i implantat - det är titan respektive zirkonia. Allt fler tandläkare använder nu zirkoniaimplantat, vilket är ett keramiskt och ett relativt vävnadsvänligt material. 2010 gjordes en 5-årsuppföljning av zirkoniaimplantat som visar mycket goda resultat.

Läs mer »

Implantat gick sönder

Titanimplantatet var av så dålig kvalitet att det gick sönder. Det berättar Ove Högel för Arbetarbladet. Ove har varit sjukpensionär länge och kostnaden för ett implantat och broar blev 38 000 kr borträknat det statliga högkostnadsskyddet. Det var inte lätt att skrapa ihop så mycket pengar, men när tandläkaren var färdig kände sig Ove nöjd och han kunde nu skratta och le utan att hans tidigare dåliga tänder syntes. Döm om hans ilska och förtvivlan när ett av titanstiften gick sönder. Tandläkaren vägrade göra om och ens erkänna att materialet var dåligt.

Läs mer »

Oxidativ stress vid Alzheimer’s demens

Alzheimer’s demens drabbar framför allt äldre personer, men antalet fall där yngre utvecklar sjukdomen ökar. Olika forskningsprojekt har försökt finna lätt mätbara markörer i blod och ryggmärgsvätska som på ett tidigt stadium kan indikera om en person har ökad risk eller är på väg att utveckla sjukdomen, hittills utan nämnvärd framgång.

Läs mer »

Förbjud dentalt amalgam i EU

I dag diskuteras hur regleringen av kvicksilver i alla Europas länder ska gå till i expertgruppen "Working Party on Environment" . I samband med den diskussionen har flera ideella organisationer inklusive Tandvårdsskade-förbundet skickat ett brev till berörda experter för att påverka dem att föreslå ett amalgamstopp. Senare kommer liknande brev att skickas till EU-parlamentets politiker. Allt för att åstadkomma stopp för amalgam och kvicksilver i tandvården.

Läs mer »

Riskfyllt med nanopartiklar i tandfyllningar

Forskningen om nanopartiklar är bara i sin linda. Redan nu misstänks de kunna orsaka allvarliga skador på levande organismer. Mängder av produkter byggs upp av nanopartiklar och till dessa hör dentala material. Det är  till och med är svårt att hitta material utan nanonpartiklar. Forskare i Lund ser allvarligt på riskerna och har tittat på ytterst små mängder. De kunde notera förändrat jaktbeteende hos fiskar som fick mat innehållande nanopartiklar. Vad händer när vi har nanomaterial i tänderna kan man undra. Helt riskfritt kan det knappast vara.

Läs mer »

Höga halter bekämpningsmedel hos danska barn

Ett forskningsprojekt visar att danska barn har oroväckande höga halter av bekämpningsmedel. Medlen är förbjudna i Danmark och därför kommer de troligen via frukt från andra länder. Den danske professorn Grandjean anser att halterna är alarmerande höga och att detta föranleder handling för att minska mängderna. I första hand rekomenderas danskarna att ge sina barn organiskt odlad inhemsk frukt.

Läs mer »

Sida 414 av 777 sidor < Första  < 412 413 414 415 416 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)