En mycket okritisk artikel om utredningen Dentala Material och Hälsa publicerades i dag av Dagens Nyheter. Tandvårdsskadeförbundet kom inte till tals utan bara de som kritiserat utredningen för att vara ovetenskaplig blev omnämnda.
Vi vill påminna om att amalgamfrågan länge varit synnerligen kontroversiell och att amalgamförespråkarna under lång tid har fått stort utrymme, trots att vetenskapen pekar på allt större faror med amalgam och andra dentala material. Därför borde det varit självklart för en oberoende tidning som Dagens Nyheter att även låta motparten komma till tals, i en artikel som så kraftfullt kritiserar Dentalmaterialutredningen för att vara ovetenskaplig.
Tandvårdsskadeförbundet har inte okritiskt anammat utredningens förslag. Vi anser dock att underlaget är mycket gediget gjort. Det har tidigare inte funnits någon utredning som redovisat patienternas situation, den historiska debatten och vetenskapens frontlinjer på ett mer korrekt sätt.
Att ge Karolinska institutet utrymme att påstå, att det saknas vetenskaplig grund och att utredningen är oprofessionell och lekmannamässig, utan att parter med annan åsikt får komma till tals, är djupt oetiskt. Det finns många remisser bl.a. från Vetenskapsrådet och Tandläkarförbundet vilka har en annan uppfattning och uttrycker tillfredsställelse över att utredningen är gedigen och ambitiös.
Flera landsting har varit kritiska till utredningen och bl.a. till Maths Berlins miljömedicinska analys och skrivit att området är alltför omfattande för att en person ensam ska kunna överblicka det. Dock är det i samtliga fall tandvårdsenheterna som yttrat sig som remissinstans. Vår uppfattning är att de inte har medicinsk kunskap att bedöma den vetenskapliga delen. Andra landsting har varit mycket positiva till utredningen, det gäller bl.a. Stockholm och Östergötland.
Tandvårdsskadeförbundet är positiv till den beskrivande delen i utredningen och påpekar i sitt remissvar att utredningen varit nyskapande. Bl.a. har två opinionsinstitut kartlagt dels hur många som har amalgam och andra fyllningar i tänderna och dels läkares och tandläkares kunskapsnivå inom området. Att hela 74 procent av befolkningen har amalgam i tänderna och att 13 procent av dem som gick till tandläkaren år 2001 fick amalgam som tandfyllningsmaterial är fakta som tidigare inte tagits fram.
Tandvårdsskadeförbundet anser att utredningen är gjord med stor vetenskaplig kunskap och att det inte finns fog för den kritik som bl.a. Karolinska institutet redovisat.