Tandvårdsskadeförbundet lämnar måndagen den 13 oktober sitt yttrande över utredningen “Dentala material och hälsa” SOU 2003:53 till Socialdepartementet.
Tandvårdsskadeförbundet vill bl.a. att amalgam förbjuds snarast och att de tandvårdsskadade ska behandlas som andra sjuka inom hälso- och sjukvårdens ram. Det innebär bl.a. att läkare ska kunna remittera patienter direkt till tandläkaren för att byta fyllningar om de misstänks orsaka sjukdomssymtom. I dag krävs ett administrativt och kostsamt prövningsförfarande enligt tandvårdsförordningen för att de tandvårdsskadade ska få ekonomisk hjälp med sanering.
Jag kan inte förstå landstingens ovilja och motstånd att hjälpa de tandvårdssjuka och spara hundratals miljoner. En sanering kostar omkring 15 000. Att tvinga dem att vänta i åratal innan de får hjälp kostar omkring två miljoner, var finns logiken, säger Christer Malmström som var sakkunnig i Dentalmaterialutredningen för Tandvårdsskadeförbundet.
Tandvårdsskadeförbundet anser att om det nuvarande prövningsförfarandet trots allt behålls måste det förenas med en överklagandemöjlighet. I dag är det inte möjligt att överklaga landstingens avslag, vilket leder till stor rättsosäkerhet och stor godtycklighet hos landstingen.
Tandvårdsskadeförbundet pekar också på att utbildning och fortbildning behöver förbättras. Dentalmaterialutredningen redovisar att ca 70 % av tandläkarna och läkarna anser att de tandvårdsskadades sjukdomssymtom har psykiska orsaker. Det är omöjligt att ge rätt behandling till de tandvårdsskadade med den inställningen, säger tandläkare Christer Malmström.
Tandvårdskadeförbundet anser att staten och landstinget måste ta ett större ansvar för fortbildning av tandläkare och läkare i primärvården för att öka kunskaperna om hur dentala material biokemiskt påverkar kroppen. I dag är det främst läkemedelsbolagen som står för fortbildning av läkare och de har ingen anledning att anordna kurser om dentala material, menar Tandvårdsskadeförbundet.
Tandvårdsskadeförbundet anser också att staten bättre måste följa upp den beslutade amalgamavvecklingen. De anser att Socialstyrelsen länge aktivt motarbetat att amalgam ska bort från tandvården och anser att de siffror över amalgamanvändning som Socialstyrelsen redovisar med stor sannolikhet är felaktiga då utredningen fått fram betydligt större amalgamanvändning. De kräver därför en mer objektiv analys över hur mycket amalgam befolkningen har i tänderna och hur mycket som används i dag.