Äntligen förbud mot amalgam, säger Margareta Molius angående Kemikalieinspektionens förslag att förbjuda kvicksilver i varor. Ett sådant förbud har regeringen lovat under flera år. Dock är vi bekymrade över att undantag ges till sjukhustandvården där amalgam främst används på funktionshindrade personer med allvarliga psykiska eller fysiska handikapp.
Kemikalieinspektionen slår i sin rapport fast att kvicksilver är “ett av de farligaste miljögifterna och utgör ett hot mot både miljön och människans hälsa”. Tandvårdsskadeförbundet välkomnar den tydligheten. Vi välkomnar också förbudet, men anser det olyckligt att sjukhustandvården får fortsatt onödigt undantag, då det idag finns många sjukhustandläkare som har kompetensen att arbeta utan amalgam..
Trots att riksdagen redan 1994 beslutade att amalgam skulle fasas ut har tandläkarna fortsatt att använda giftiga amalgamfyllningar. Särskilt gäller det inom sjukhustandvården där olika kategorier av psykiskt handikappade och funktionshindrade behandlas. Under narkos kan tandläkarna sätta in 10-12 amalgamfyllningar under en behandling. Det innebär att både patient och personal andas in stora mängder kvicksilver och att 50 till 60 gram kvicksilver hamnar i munnen på en redan handikappad person. Hur många handikappade patienter har fått förvärrade funktionshinder av denna stora kvicksilverbelastning?
Det finns all anledning att helt förbjuda amalgamanvändning även inom sjukhustandvården. De som redan har ett allvarligt handikapp ska inte behöva riskera att få förvärrad symtom på grund av tandläkarens ovilja (eller okunskap) att använda andra tandfyllningsmaterial, menar Margareta Molius.