Flertalet svenskar har alltför lågt intag av selen till följd av att Sverige har ovanligt selenfattiga jordar. Tillskott kan därför behövas, vilket alltmer forskning visar. Det man nu diskuterar är selens skydd mot hjärtkärlsjukdomar. Tydliga indikationer finns för att selen minskar risken för sådana sjukdomar.

Forskningsrapporten som det länkas till nedan visar tydligt att fysiologiskt höga selenhalter i blod och tånaglar minskar risken för hjärtkärlsjukdomar. Dock är författarna till forskningsrapporten tydliga och skriver att för höga halter inte heller är bra. Tillskott på 50 till 300 (50–300 µg/dag) är tillräckligt för att minska risken för hjärtkärlsjukdom.

I Finland, som tidigare hade hög frekvens av hjärtkärlsjukdomar, finns en lagstiftning sedan 1984 som tvingar lantbrukaren att gödsla med selen. Det har minskat dödligheten i hjärtkärlsjukdomar. Förutom dessa effekter behövs selen för kroppens avgiftning och selen binder också kvicksilver och andra tungmetaller effektivt. 

KIcks de Wahl var en farmaceut som tidigt började diskutera selenets positiva egenskaper och som också fick med sig en del tandläkare och dåvarande Tandvårdsskadeförbundet till att rekommendera tillskott av selen till personer med kvicksilverförgiftning. 

Sedan dess rekommenderar Tf tillskott av selen på mellan 200 och 300 mikrogram per dag. Viktigt att veta är att selen i hög doser är giftigt och därför ska man absolut inte ta mer än 500 mikrogram per dag. Selen har många intressanta egenskaper bland annat genom att hindra virus att tränga in i cellerna. Därför är selentillskott viktigt för att minska risken för exempelvis covid-19.

Framtidens forskning kommer sannolikt att finna fler intressanta effekter av selentillskott. Se mer länkarna nedan.

Se mer kurera.se
Till forskningsartikeln (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)