- Hälsa

Fekaliedonationer är intressant för många sjukdomar. Det innebär att avföring från en eller flera friska personer tas och ges till någon bättre behövande. Människan har fler bakterier i tarmen än celler i kroppen så man kan förstå betydelsen av mikroberna i tarmen.
En norsk studie visar att fekaltransplantationer är en effektiv behandling mot irriterad tarm (IBS) och i den studien förbättrades så många som 90 procent av deltagarna. Trots det goda resultatet vet forskarna inte riktigt hur det fungerar och skulle därför vilja forska vidare.
Denna gång frös donatorn ner sin avföring och transporterade den frusen. Det gör att bakterier, som annars dör då de kommer upp i syrerik miljö, nu var livskraftiga. Dessutom fick patienterna avföringen direkt ner i tunntarmen. Annars är det vanligt att den sätts in i tjocktarmen.
Det forskarna säger är att studier av detta slag skiljer sig mycket åt och därför är det viktigt att ta reda på orsakerna till det goda resultatet. De tror att tunntarmen har betydelse för tarmfloran och att deras goda resultat kan bero på att avföringen förs in där. Forskningsmedel har sökts för detta, men det blev avslag.
Patienterna är upprörda över att projektet inte fått sökta medel och har startat en insamlingsaktion för att forskningen ska kunna fortsätta.
Till artikeln i forskning.no (norska)