Ledare

Man funderar många gånger på hur media hanterar frågor som är viktiga för samhället. Vi redovisar därför i Tfbladet de debattinlägg och brevet till berört statsråd som också sänts till press och övriga media. På så sätt sprids informationen åtminstone till alla er som får Tf-bladet.

När pressen inklusive TV och radio anser att det är bättre att tiga ihjäl viktiga frågor än att redovisa fakta måste man verkligen fråga sig: Vilket samhälle lever vi i?

Demokratiskt fattade beslut är inte värda bläcket på papperet när beslutsfattare på lägre nivåer så uppenbart förfuskar beslut som tagits. I den senaste tidens debatt i DN om amalgamets risker har naturligtvis bara förespråkarna fått komma till tals trots ideliga kontakter med ansvariga i olika medier från oss i förbundsstyrelsen. Kan det vara så enkelt som att man hellre lyssnar på sådana signaler som Ulrika Messing lämnade om riskerna med mobilmaster ?att man ska inte oroa folk?.

Detta visade sig när det gällde rökningen vara ett allvarligt missgrepp, där oberoende journalister och andra forskare utan ekonomiska kopplingar till industrin till sist kunde avslöja även de svenska experter som bidragit till det vetenskapliga fusket.

Forskningsfusket, vad kostar det skattebetalarna?

I dessa dagar när man ständigt matas med nya uppgifter om hur topparna i samhället förser sig på allmänhetens bekostnad, är det anmärkningsvärt att intresset är så svagt för att gräva lite djupare i vad forskningsfusket i tandvården har kostat det svenska folket.

Men där gäller tydligen samma regler som Messing företräder ? att inte redovisa sanningen för då kan folk bli oroade.

Att förstå orsakerna, men inte kunna få hjälp att bli friskare både oroar och är en kränkning av alla mänskliga rättigheter för dem som drabbats, men så långt kan tydligen inte alla tänka.

De som tror att de genom att tiga kan fortsätta i gamla hjulspår kommer säkerligen också de att falla från sina piedestaler. Det blir lika besvärande för dem som för professor Rylander i Göteborg. Han har i årtionden tagit emot flera miljoner för sin ?forskning? om rökningens oskadlighet. Nu har högsta domstolen i Genève karaktäriserat professor Rylanders verksamhet som ett ?vetenskapsfusk utan motstycke?. Detta ska enligt vetenskapsradion i Sveriges Radio P1 leda till en utredning av professorns förehavanden vid Göteborgs universitet.

Inte en dag för tidigt, det finns fler begravda hundar att gräva upp särskilt inom de universitet som envist påstått att amalgam är ofarligt.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)