Ledare

Nyfikenheten driver Ulf Bejerstrand att ställa mängder av frågor till tjänstemän på Tandläkarförbundet, departementet, Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och till Tandhälsoförbundet.  Svaren avslöjar att framför allt amalgamfrågan är något man gärna vill sopa bort. Lyssna på youtubefilmerna som handlar om tandvården. 

I den första filmen ringer Ulf Bejerstrand upp Tandläkarförbundet, Socialdepartementet och SKR för att få reda på var ansvarsfråga för amalgam ligger. Han kallar det amalgamsprängningar när en amalgamfylld eller tidigare amalgamfylld tand bara kraschar sönder.

Det visar sig dock att uppringda tjänstemän har svår att förstå riskerna med att amalgam spränger sönder tänder. Tandhälsoförbundet kallar det mikrosprickor som bildas då kvicksilver korroderar eller utvidgar sig på grunda av värme eller kyla. Tandhälsoförbundet anser att särskilda medel ska anslås för att ta bort amalgam på dem som så önskar.

Om Sverige inför gratis amalgambyte skulle det bli en tydlig signal till världens länder att amalgam är skadligt och ska tas bort. Det skulle underlätta för Sverige att driva igenom ett amalgamstopp i EU till 2024 eller 2027. Faktum är att det vore en stor prestigeförlust för Sverige om ett amalgamstopp inte införs i EU under vår period som ordförandeland. EU beslutade redan 2018 att amalgam är förbjudet på barn, gravida och ammande kvinnor, men det som nu är föremål för beslut är ett totalstopp för amalgam antingen till 2024 eller till 2027.

Ulf Bejerstrand tar upp amalgamfrågan med myndigheter, tandläkare med flera. Lyssna på hans youtubefilmer i denna fråga via länkarna nedan. 

Till första filmen om amalgam och amalgamsprängningar.
Till youtubefilmen där Ulf ringer till Socialstyrelsen, Socialdepartementet och Tandhälsoförbundet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)