- Hälsa

Som patient i tandvården saknar man rättigheter. Det har många av Tandhälsoförbundets medlemmar erfarit. Kostnadsförslag som inte hålls utan blir dubbelt så dyra, garantier som inte gäller och behandlingar som kanske valts bort om korrekt information getts.
Tandvården i Sverige är rena vilda västern. Ingen lagstiftning finns som garanterar att tandvårdspatienten får information om vilka olika behandlingsmöjligheter som finns, risker med behandlingar och material eller vad värsta scenario av en behandling som misslyckas innebär. I sjukvården finns Patientlagen som ger vårdgivaren ett tydligt informationsansvar, men den gäller inte för tandvården.
Inte ens de garantier som tandläkare lämnar på kronor och proteser finns lagstadgat utan är bara frivilliga överenskommelser. Följs inte överenskommelsen blir det inget rättsligt efterspel och därför gör tandläkarna som de vill. Patienten får ofta höra att det är hans eller hennes fel att ett implantat inte växer fast eller att en bro gått sönder. Långa broar görs utan att informera patienten om att risken för brott är stor. Inte ens proteser görs om ifall de inte passar utan tandläkaren försöker istället slipa och putsa, vilket ibland försämrar passformen.
Trots utlovade garantier så följs inte alltid överenskommelserna av tandläkarna och något rättsligt efterspel är inte möjligt. Tf anser att delar av Patientlagen ska läggas in i Tandvårdslagen och att konsumentlagstiftningen ska omfatta även tandvården. Konsumenttjänstlagen reglerar tjänstesektorn och beställer man en ombyggnad, lagning av bilen eller dylikt så kan den som utför tjänsten bli anmäld till KO och rättelse kan utkrävas. Även tandvården borde alltså inlemmas i konsumenttjänstlagen
Tf beställde för några år sedan en utredning för att beskriva tandvårdspatientens rättigheter eller snarare icke-rättigheter. Läs den för mer information. Det finns helt klart behov av tydliga politiska initiativ i denna fråga. Hälso och sjukvården går inte heller att överklaga, vilket är unikt för Sverige och några få länder till. Men gällande sjukvården ersätter ju staten kostnader för omgörning och åtgärder som behövs efter felbehandling via högkostnadsskyddet på ett helt annat sätt än i tandvården.
Tandvårdens högkostnadsskydd ställer ju krav på motprestation ekonomiskt av patienten hela tiden. Först betalar man allt upp till 3000 kr och därefter hälften upp till 15 000 kr. Därefter betalar patienten bara 15 procent av kostnaden och försäkringskassan står för resten. Men som patient betalar du hela den kostnaden som överstiger referenspriset som försäkringskassan utgår från vid utbetalning av kostnader till tandläkaren. De allra flesta tandläkare tar betydligt mer än referenspriset och därför kan kostnaden för den enskilda patienten bli betydande.
Du behövs som medlem i Tf så att vi betydligt mer kraftfullt kan arbeta för bättre rättigheter för dig som tandvårdspatient.
Se också Tf:s pressmeddelande i denna fråga