Artiklar

Remissvar på Kemikalieinspektionens Rapport 2/04.

Kvicksilverutredning om ett generellt förbud. Rapport från ett regeringsuppdrag.

Tandvårdsskadeförbundet tf

Till Miljödepartementet Regeringskansliet

Inger Persson

103 33 Stockholm

Remissvar på Kemikalieinspektionens Rapport 2/04.

Kvicksilverutredning om ett generellt förbud. Rapport från ett regeringsuppdrag.

Tandvårdsskadeförbundet, är en ideell, partipolitisk obunden handkapporganisation som sprider kunskaper om hälsorisker med olika tandvårdsmaterial. Tandvårdsskadeförbundet har omkring 8000 medlemmar med distriktavdelningar i hela landet.

Tandvårdsskadeförbundet har i över två decennier varit drivande för att få bort amalgamet ur tandvården. Främsta orsaken har varit de hälsorisker läckage av kvicksilver från amalgam kan orsaka (amalgam består till 50 procent av kvicksilver). Tandvårdskadeförbundet har även tagit upp arbetsmiljörisker och miljörisker när det gäller amalgamanvändningen. Vi har fått stöd av politiker som varit oroade både över riskerna för hälsan och miljön.

I kretsloppspropositionen 93/94:163 angav regeringen att amalgam borde avvecklas snarast, dock senast 1997. Regeringen betonade vikten av att samtliga vårdgivare och andra berörda organ skulle medverka till en så snar amalgamavveckling som möjligt. Trots detta fortsätter tandläkare att använda amalgam. Kemikalieinspektionens rapport om möjligheterna att införa ett förbud mot amalgam är mycket positivt.

Sammanfattande synpunkter

Tandvårdsskadeförbundet stöder Kemikalieinspektionens förslag till generellt förbud mot amalgam. Vi ger dock inget stöd till Kemikalieinspektionens förslag till ett tidsbegränsat undantag från det generella förbudet till och med år 2008. Vi instämmer helt i bedömningen att kvicksilver är ett farligt miljögift. Vi anser också att amalgam på grund av sitt stora kvicksilverinnehåll är en allvarlig hälsorisk i samhället. De omkring 40 ton kvicksilver som finns lagrade i befolkningens tänder utgör en potentiell riskfaktor både för miljön och hälsan.

Synpunkter på avsnitt 6.1 Amalgam

Både miljö- och hälsomässiga skäl till generellt amalgamförbud

Amalgam innehåller ca 50 procent kvicksilver, vilket innebär att detta tandfyllningsmaterial både utgör risk för miljön och hälsan. Amalgam är näst ljuskällor den största källan till kvicksilver och står för 30 procent av landets totala kvicksilveranvändning. Mycket tyder på högre användning än vad som officiellt redovisas bl.a. uppgifter från Dentalmaterialutredningen (SOU 2003:53, sid 290) som anger att 18 procent av befolkningen svarat att de vet att de fått amalgam som tandfyllningsmaterial under de senaste åren. Det innebär att amalgam kan vara den största kvicksilveranvändaren i dag. Att förbjuda kvicksilver är således ett viktigt steg för att nå det nationella miljökvalitetsmålet om en giftfri miljö.

Tandvårdsskadeförbundet instämmer i mycket av det Kemikalieinspektionen skrivit om amalgam och kvicksilverutsläpp i den remitterade rapporten. Precis som Kemikalieinspektionen anser Tandvårdsskadeförbundet att kvicksilver är ett allvarlig miljögift med negativ påverkan på all biologisk vävnad inklusive människan.

Omkring 40 ton kvicksilver finns lagrat i befolkningens tänder, vilket ger upphov till stora luftburna utsläpp från krematorierna. Därtill kommer utsläpp på tandläkarmottagningar av urborrade fyllningar och/eller nyinsatta amalgamfyllningar, vilket kräver amalgamavskiljare vid varje tandläkarsstol. Avskiljarna renar dock inte till 100 procent och därför slipper 5 till 10 procent kvicksilver ut till reningsverk och yttre miljö. Allvarligt är också att kvicksilver stannar kvar i ledningsnätet och stora mängder finns bl.a. i rörböjar och skarvar. Därför bör alla tandläkarmottagningar kartläggas och vid rörbyten respektive skrotning av avloppsrör måste dessa ledningar behandlas som miljöfarligt avfall. Att sanera tandläkarmottagningarnas avloppsrör från kvicksilver kostar miljontals kronor per enhet. Detta bör också beaktas i kostnadsbilden och förtydligas inför det politiska beslutet.

Kvicksilver från tandläkares amalgamarbete kontaminerar luften på tandläkarmottagningen. Det kan periodvis uppstå mycket höga halter som klart överstiger rekommenderade gränsvärden. Detta kvicksilver läcker även ut till omgivningsluften, men kan också utgöra arbetsmiljöproblem för dem som arbetar på mottagningen.

Det finns således starka incitament av miljöskäl till ett generellt förbud av amalgam. Därtill kommer de hälsomässiga skälen.

Kemikalieinspektionens uppdrag var att pröva frågan om ett generellt förbud för kvicksilver i varor inklusive förbud att använda amalgam av miljöskäl. Hälsoriskerna är emellertid ytterligare ett skäl till ett generellt förbud. Varje amalgamskadad patient kostar minst 2 miljoner kr om året i form av sjukpenning, sjukvård och inkomstbortfall. I ett kommande politiskt beslut om ett generellt förbud av amalgam bör även hälsoriskerna beaktas (se bilaga) även om det föreslagna beslutet formellt införs av miljöskäl.

Tandvårdsskadeförbundet ger sitt fulla stöd till ett generellt förbud att släppa ut kvicksilver eller varor innehållande kvicksilver på den svenska marknaden. Dock kan inte Tandvårdsskadeförbundet stödja det förslag till tidsbegränsat undantag som föreslås för användning av amalgam inom sjukhustandvården.

Dispens från det generella förbudet bör ej medges

Kemikalieinspektionen föreslår i sin rapport ett tidsbegränsat undantag att använda amalgam ?inom sjukhustandvården på vuxna patienter när särskilda medicinska skäl föreligger så att andra behandlingsmetoder inte kan användas med ett tillräckligt bra resultat?. Undantaget är föreslaget att gälla till och med utgången av år 2008 och gäller endast användning av amalgam på tandvårdsmottagning. Undantaget är förknippat med s.k. anteckningsskyldighet, vilket innebär att tandläkaren måste anteckna varför amalgam använts och tandläkarens bedömning till varför andra metoder inte kunnat användas i detta speciella fall.

Tandvårdsskadeförbundet säger nej till det föreslagna undantaget att använda amalgam inom sjukhustandvården. De patienter som behandlas i denna vård är de som är svårt sjuka, fysiskt eller psykiskt gravt handikappade, utvecklingsstörda, psykiskt sjuka, grovt kriminella eller tandvårdsrädda. Samtliga patienter som redan från början har svårt att hävda sina rättigheter och som i flera fall lider av allvarliga sjukdomar eller handikapp där ökad kvicksilverbelastning kan förvärra problemen eller ge ytterligare belastning i en redan problemtyngd tillvaro. Även dessa patienter har rätt att få mindre giftiga tandfyllningsmaterial. Även HSO instämmer, enligt Kemikalieinspektionen, i att även dessa patientgrupper bör få andra material än amalgam och att det finns alternativ tillgängliga på marknaden.

Kemikalieinspektionen redovisar uppgifter från Sjukhustandläkarnas förening och från enskilda tandvårdskliniker som specialiserat sig på narkosvård utan amalgam. Deras uppgifter om behov av amalgam inom sjukhustandvården skiljer sig åt radikalt. Sjukhustandläkarna anser det nödvändigt med dispens medan de privata narkostandläkarna anser att all tandvårds kan ske utan amalgam även under narkos och på mycket svårbehandlade patienter.

Tandvårdsskadeförbundet instämmer i redovisningen från de privata narkostandläkarna att det i samtliga fall finns kvicksilverfria material att använda för dessa patientgrupper. Det Sjukhustandläkarföreningen anför som främsta argument för ett undantag är att lagningar långt in i munnen i kaviteter under tandköttskanten är svåra att laga utan amalgam. Sådana kariesangrepp torde vara ovanliga och det kan i sådana fall finnas anledning att överväga att dra ut tanden. Tandvårdsskadeförbundets bedömning är att det inte finns några andra skäl till ett undantag från det generella förbudet än sjukhustandläkarnas okunskap och oförmåga att använda andra material än amalgam. En sådan okunskap ska inte vara vägledande när det gäller så allvarliga konsekvenser för både miljön och hälsan som fortsatt amalgamanvändning skulle få. Ett generellt förbud utan undantag är nödvändigt både av miljö- och hälsoskäl.

Undantag för utbildning

Tandvårdsskadeförbundet ger sitt stöd till Kemikalieinspektionens förslag att ett generellt amalgamförbud ska gälla även vid landets tandläkarhögskolor. Det finns ingen anledning för någon tandläkare att lära sig att använda amalgam. Amalgam är på väg bort och ett föregångsland på miljöområdet ska utbilda tandläkare med kunskap både om amalgamets farlighet och om hur man använder de s.k. alternativa material. I en sådan undervisning behövs inga kunskaper om hur amalgam används. Även i andra länder är amalgam på väg bort och det torde vara konkurrensmässigt bättre med kunskaper om hantering av moderna tandfyllningsmaterial.

Yrkanden:

1. Tandvårdsskadeförbundet anser att ett förbud mot amalgam ska gälla generellt utan undantag. Det finns inget behov av dispens från förbudet för sjukhustandvården. Vårt förstahandsyrkande är således att inga dispenser från ett generellt förbud ges.

2. Om det trots allt skulle uppstå en politisk majoritet för ett sådant undantag ger vi vårt fulla stöd till Kemikalieinspektionens förslag att undantaget endast ska gälla vuxna, att anteckningskyldighet ska gälla där behandlade tandläkare ska formulera varför inga andra metoder i detta enskilda fall kunnat användas och att amalgam inte får användas vid tandvård i hemmet eller på sjukhus. Därtill anser Tandvårdsskadeförbundet att det ska göras en medicinsk undersökning före och efter amalgamanvändningen för att undersöka eventuella effekter på hälsan.

Viken den 21 november 2004

För Tandvårdsskadeförbundet

Christer Malmström,

leg tandläkare och styrelseledamot i Tandvårdsskadeförbundet

Bilaga till detta yttrande: Hansson, M: Amalgamkonsekvenser

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)