Förutom en skyddande effekt mot luftvägsinfektioner av D-vitamin som vi refererade nyligen på hemsidan, finns gamla huskurer vars effektivitet eller brist på effektivitet har debatterats i årtionden. C-vitamin och zink hör till denna kategori och nu börjar det komma alltfler studier som visar att dessa huskurer faktiskt är effektiva.

För C-vitamin varierar uppgifterna om det har någon effekt på antalet förkylningar och/eller varaktigheten. En sammanställning av placebo-kontrollerade försök med ett intag av minst 200 milligram C-vitamin/dag finns publicerad i oberoende Cochrane Systematic Reviews.

I 29 studier med sammanlagt 11000 deltagare fann man ingen effekt på antalet förkylningar av ett kontinuerligt intag av minst 200 mg. I fem studier av idrottsmän och soldater under hårdträning däremot, halverades antalet förkylningar. I 31 studier undersöktes varaktighet och svårighetsgrad av förkylningar och sammanlagda resultatet visade en förkortning av förkylningsperioden med 8 % hos vuxna och 14 % hos barn vid ett dagligt intag om minst 200 mg. Extra tillskott om 1-2 gram till barn förkortade förkylningar med 18 % och minskade svårighetsgraden.

Flertalet studier tar emellertid inte hänsyn till omsättningshastigheten av C-vitamin i kroppen. Större doser om 1-2 gram varje timme vid början av en förkylning upprätthåller en mycket högre nivå i blodet än vad man kan få genom dagligt intag av lägre halter och rekommenderas i flera studier. Studierna av de hårdtränande idrottarna indikerar att förbrukningen ökar vid oxidativ stress, vilken ökar vid både träning och infektioner.

Ännu effektivare än enbart C-vitamin verkar vara en kombination av vitaminet och zink (1 gram + 10 mg zink-citrat). En undersökning från Schweiz visade en förkortning av perioden med snuva med 27 % respektive 9 % i två grupper om 30 och 64 personer. Det finns inga uppgifter om hur mycket C-vitamin och zink personerna fick i sig innan de blev förkylda, inte heller D-vitamin-status, skillnader som kan avgöra utfallet av försöken.

Effekten av zink på förkylning beror i hög grad på i vilken form zink föreligger. Zinkpreparat där metallen är kopplad till en aminosyra, till exempel zinkaspartat, är verkningslösa då sådana preparat långsamt frisätter zinkjoner, den effektiva delen av molekylen. Zinkacetat, -citrat och ?sulfat är användbara. Man bör, när man känner förkylningssymtom, låta zinkföreningen lösas upp i munnen och kvarhålla den där i 20 minuter och upprepa behandlingen varannan timme under 1-2 dagar. Zink smakar illa och man behöver inte svälja ner det för att undvika magirritation. Behandlingen förkortar olika förkylningssymtom med mellan 20 och 50 %.

Till artikel
Till artikel
Till artikel
Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)