- Hälsa
- Politik

Biverkningar av läkemedel rapporteras in till Läkemedelsverket och myndigheten sammanställer antalet misstänka biverkningar årligen. Under 2024 var antalet biverkningsrapporter 13 tusen, vilket är betydligt mer än året innan. Anledningen är att den svenska rapporten numera även tar med biverkningar registrerade av den europeiska biverkningsdatabasen.
Biverkningsregistret är till för att man snabbt ska få upp ögonen för om något läkemedel kan kopplas till allvarliga biverkningar som kan ge anledning att dra in ett läkemedel då det kan utgöra allvarlig fara för den som drabbas. Läkemedelsverket har ansvar för biverkningsregistret då det gäller läkemedel, men också gällande tandvårdsmaterial.
Nyligen publicerades en sammanställning av biverkningar av läkemedel registrerade 2024. Den viktig för att ha koll på läkemedel, men den kan också vara intressant för allmänheten då den visar vilka läkemedel som ger flest och mest allvarliga biverkningar.
Allra flest rapporter rörde adhd-läkemedlet Elvanse. Även Novo Nordisks omtalade diabetes- och obesitasläkemedel Ozempic och Wegovy finns med högt upp på listan. Detsamma gäller covid- och HPV-vacciner mot livmoderhalscancer.
Ett biverkningsregister för dentala material har Tandhälsoförbundet drivit i flera årtionden. Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har försökt att upprätta ett sådant, men tyvärr är andelen inrapporterade biverkningar mycket få och någon sammanställning har inte gjorts. Inrapporteringen är tämligen anonym då tandvårdsmaterial hamnar under medicintekniska produkter. Se här.
Både när det gäller läkemedel och dentala material är det en fördel med många rapporter så att säkerhetsrisker ska kunna upptäckas. Särskilt viktigt är att rapportera allvarliga eller okända biverkningar. Även du som patient har möjlighet att rapportera. Blanketter finns på Läkemedelsverkets hemsida.