- Hälsa
- Politik
Filmen om rotfyllningar "Root Cause" har tagits bort från saiten NETFLIX. Tydligen var filmen alltför farlig för tandvården. Det har gått rykten om kraftiga påtryckningar på NETFLIX för att de skulle sluta sälja visningsrätten till filmen. Nu har dessa krafter lyckats, men det är svår att helt gömma något i dagens mediala samhälle. Filmen kan nu ses via en annan adress.
Det går alltså inte att titta på filmen "Root Cause" via netflix. Filmen är istället flyttad till följande adress på iTunes & Vimeo: https://vimeo.com/ondemand/rootcause
Filmen "Root Cause" redovisar bland annat Weston Price och Hal Huggins forskning. Båda dessa var tandläkare och var också mycket duktiga och noggranna sådana. Weston Price tog ut rotfyllda tänder på patienter och planterade in dem under huden på kaniner. Samtliga kaniner fick de sjukdomar som den som haft tanden hade.
Hal Huggins förbättrade forskningen ytterligare genom att DNA-typa bakterier som fanns på rotfyllda tänder. Han fann precis som Weston Price att samtliga rotfyllda tänder han tog ut på sina patienter innehöll många och skadliga bakterier. Anledningen är att det ligger bakterier i de många dentinkanalerna plus att det alltid finns små hålrum på insidan av roten som inte är ordentligt fyllda. Inte ens den allra duktigaste tandläkare klarar att göra en rotfyllning helt bakteriefri.
Slutligen handlar det om individens immunförsvar. Ett bra immunförsvar tar hand om bakterier och bakteriegifter på plats. Ofta finns då inkapslade bakterier i rotspetsen. Dock måste kroppens immunförsvar hela tiden jobba med denna infektion. Den som har dåligt immunförsvar klarar inte att ta hand om bakterierna där de finns utan de försvinner ut i kroppen där de kan göra mer skada.
På vanlig röntgen ser man inte alltid ens inkapslade bakterier då det kan ligga en rot ivägen som hindrar röntgenstrålarna att komma vidare. Men ofta syns det ändå om det föreligger infektion eller inte runt tandroten. Om röntgenbilden inte visar någon infektion alls kan det alltså ha att göra med att patienten har ett dåligt immunförsvar som gör att bakterier läcker ut i omgivningen och alltså inte stannar kvar och skapar en lokal inflammation. Sådana rotfyllningar kan vara de allra värsta.
Bäst är med tredimentionell röntgen då man kan titta på olika lager av tanden och då syns eventuella inkapslade bakterieinfektioner. Men som sagt hos dem som inte har någon som helst inflammation runt tandroten kan det ändå ge effekter i övriga kroppen. Det är således svårt att bedöma rotfyllda tänder. Tandvårdsskadeförbundets uppfattning är dock att man aldrig ska ha rotfyllda tänder kvar i käkbenet.