- Forskning
- Hälsa
Användning av så kallade vapes (e-cigaretter) ökar bland ungdomar. Forskare med expertis inom parodontit (tandlossning) varnar för att vejpning kan ha en negativ inverkan på munhälsan.
”Vi vet till exempel att nikotin minskar blodcirkulationen i tandköttet, men det behövs mer forskning på området för att se hur vejpning påverkar munhälsa och allmänhälsa” säger Andreas Stavropoulos som är professor i parodontologi vid Malmö universitet.
I en skolundersökning från 2022 framgick att en av fem svenska niondeklassare har använt e-cigaretter någon gång under den senaste månaden, enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Det är problematiskt att e-cigaretter har marknadsförts att vara mindre skadliga än vanliga cigaretter. Det är oklart hur långtidseffekterna ser ut. Tanken med e-cigaretter var egentligen att de skulle användas som rökavvänjning.
Själva e-vätskan, vilken hälls i en e-cigarettbehållare där den förångas, säljs i tusentals smaker. Den säljs inte bara som cigarettsmak utan också som godissmak och ohyggligt många andra smaker har tagits fram, speciellt för att tilltala ungdomar och barn. De flesta e-vätskorna innehåller nikotin.
Nikotin är en mycket beroendeframkallande substans, så det finns en oro för att e-cigaretter kan fungera som en inkörsport till tobakscigaretter, marijuana eller andra droger.
Att tobaksrökning har en negativ påverkan på munhälsan är välkänt. Personer som röker löper större risk att drabbas av både tandlossning och muncancer. Det finns idag ett flertal studier som även visar sambandet mellan dålig munhälsa och hjärt-kärlsjukdom. Exakt hur vejpning påverkar munhälsan är däremot inte lika tydligt i dagsläget.
Ett antal studier visar att vejpning är skadligt för både munnen och tandköttet. Det gäller framförallt personer som aldrig tidigare rökt. Det finns indikationer som visar att vejpning påverkar den mikrobiella miljön i munnen negativt.
Att vårda tänderna och att borsta dem noggrant samt att hålla koll på sitt tandkött är det allra viktigaste för att inte drabbas av tandlossningssjukdom. Men i de fall där tandköttet redan har påverkats kan det vara svårt att återställa skadan.
En annan riskfaktor med e-cigaretter är att man kan ha dem i munnen hela tiden, utan paus. Även vejps utan nikotin innehåller en rad andra kemikalier som man i nuläget inte riktigt vet hur de kommer att påverka vår hälsa över tid.
Hälsoriskerna som man hittills har uppmärksammat med vejpning är skador på hjärtat, blodkärlen, och primärt lungorna. Vid analys av e-cigarettångan upptäcktes att den innehöll många skadliga partiklar. Man kunde även se vissa nivåer av så kallade polycykliska aromatiska kolväten, som kan ha potentiellt cancerframkallande effekter.
EFP (European Federation of Periodontology) uppmanar sjukvårds- och tandvårdspersonal att inte föreslå vejpning som ett alternativ för rökavvänjning. Risken är stor att man fortsätter röka och då använda både vanliga och e-cigaretter.