Användning av så kallade vapes (e-cigaretter) ökar bland ungdomar. Forskare med expertis inom parodontit (tandlossning) varnar för att vejpning kan ha en negativ inverkan på munhälsan.

”Vi vet till exempel att nikotin minskar blodcirkulationen i tandköttet, men det behövs mer forskning på området för att se hur vejpning påverkar munhälsa och allmänhälsa” säger Andreas Stavropoulos som är professor i parodontologi vid Malmö universitet.

I en skolundersökning från 2022 framgick att en av fem svenska niondeklassare har använt e-cigaretter någon gång under den senaste månaden, enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Det är problematiskt att e-cigaretter har marknadsförts att vara mindre skadliga än vanliga cigaretter. Det är oklart hur långtidseffekterna ser ut. Tanken med e-cigaretter var egentligen att de skulle användas som rökavvänjning.

Själva e-vätskan, vilken hälls i en e-cigarettbehållare där den förångas, säljs i tusentals smaker. Den säljs inte bara som cigarettsmak utan också som godissmak och ohyggligt många andra smaker har tagits fram, speciellt för att tilltala ungdomar och barn. De flesta e-vätskorna innehåller nikotin.

Nikotin är en mycket beroendeframkallande substans, så det finns en oro för att e-cigaretter kan fungera som en inkörsport till tobakscigaretter, marijuana eller andra droger.

Att tobaksrökning har en negativ påverkan på munhälsan är välkänt. Personer som röker löper större risk att drabbas av både tandlossning och muncancer. Det finns idag ett flertal studier som även visar sambandet mellan dålig munhälsa och hjärt-kärlsjukdom. Exakt hur vejpning påverkar munhälsan är däremot inte lika tydligt i dagsläget.

Ett antal studier visar att vejpning är skadligt för både munnen och tandköttet. Det gäller framförallt personer som aldrig tidigare rökt. Det finns indikationer som visar att vejpning påverkar den mikrobiella miljön i munnen negativt.

Att vårda tänderna och att borsta dem noggrant samt att hålla koll på sitt tandkött är det allra viktigaste för att inte drabbas av tandlossningssjukdom. Men i de fall där tandköttet redan har påverkats kan det vara svårt att återställa skadan.

En annan riskfaktor med e-cigaretter är att man kan ha dem i munnen hela tiden, utan paus. Även vejps utan nikotin innehåller en rad andra kemikalier som man i nuläget inte riktigt vet hur de kommer att påverka vår hälsa över tid.

Hälsoriskerna som man hittills har uppmärksammat med vejpning är skador på hjärtat, blodkärlen, och primärt lungorna. Vid analys av e-cigarettångan upptäcktes att den innehöll många skadliga partiklar. Man kunde även se vissa nivåer av så kallade polycykliska aromatiska kolväten, som kan ha potentiellt cancerframkallande effekter.

EFP (European Federation of Periodontology) uppmanar sjukvårds- och tandvårdspersonal att inte föreslå vejpning som ett alternativ för rökavvänjning. Risken är stor att man fortsätter röka och då använda både vanliga och e-cigaretter.

Till artikeln på Dental24

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)