Munsköljmedel, exempelvis klorhexidin, används frekvent för att bli av med bakterier i munhålan. På sikt skapar detta försämrad bakterieflora i munnen och därmed ökad risk för karies och inflammationer. För den som ändå vill skölja munnen finns andra mindre aggressiva preparat.

Mängder av olika bakterier finns i munhålan och bakteriefri kommer den aldrig att bli hur mycket man än försöker. Däremot är det viktigt att åstadkomma en bra balans mellan de olika munhålebakterierna. Då minskar risken både för karies och inflammationer. 

Kosten är viktigast och det gäller att få i sig kalcium, magnesium och fosfater i tillräckliga mängder liksom fettlösliga vitaminer som D, K och A. Dessutom behövs C-vitamin. Dagens matvanor ger sällan tillräckligt  med mineraler och vitaminer för att tänderna ska må bra och då kan kosttillskott vara en lösning. 

Tandläkare Steven Lin som skrivit boken The Dental Diet har många bra tips på sin hemsida (se länken nedan) både om kosten och olika munsköljmedel. Han redovisar flera munsköljmedel man kan göra själv som också är snälla mot munhålans bakterier. 

En av dem tillreds på följande sätt: 2 koppar varmt vatten, 3 matskedar smält kokosolja, 1/2 tesked Celtic havssalt eller Himalayasalt, 1/4 tesked bikarbonat och två droppar pepparmintsolja. Allt blandas i ett glas eller en glasflaska och man tar en munfull och gurglar runt några minuter innan det spottas ut. 

Kokosoljan har många goda egenskaper bland annat genom att döda candidasvampar och bikarbonaten höjer pH-värdet i munhålan och minskar därmed risken för karies. Flera recept på munsköljmedel finns på Steven Lins hemsida. 

Till Steven Lins hemsida (engelska)
Till artikel om kost och hälsa
Till Ramiel Nagels hemsida (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf (nytt namn Tandhälsoförbundet).
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu