Val Kolpakov, en tandläkare från Georgia, USA, äger världens största samling av tandkrämstuber. Hans samling består av 2 037 olika tuber från hela världen, inklusive föremål från Japan, Korea, Kina, Indien och Ryssland.

- Jag startade min samling 2001 för att lära mig mer som tandläkare om alla tillgängliga tandkrämer på marknaden", förklarar Val Kolpakov. Han berättar vidare att han snart insåg att det var en mycket intressant hobby och att han försökte samla på sig några gamla tandkrämer och tuber från andra länder.

Han uppskattar värdet på sin samling till över 30 000 dollar (cirka 315 000 svenska kronor). En del av samlingen finns utställd på hans tandläkarmottagning, som han har förvandlat till ett "minimuseum" med tuber som pryder de flesta hyllor, skåp och väggar, medan resten av samlingen förvaras i hans hem.

Vals favoriter bland tandkrämstuberna är ett set med tre olika whisky-smaker (rye, scotch och bourbon), tillverkade av Don Poynter på 1950-talet. Dessa speciella tandkrämer innehåller 3 % alkohol.

Han är också förtjust i den raketformade Orbit Dental Cream från 1960-talet, som kom med instruktioner om att skicka 25 cent till raketbränsle för att skjuta upp den tomma behållaren i rymden.

En annan av hans märkliga tandkrämer är en med wasabi-smak, som Val erkänner att han inte har vågat prova. "Som man kan föreställa sig, kanske det inte är för svaga människor", säger han skämtsamt.

Bland hans mer historiska föremål finns flera tyska tandkrämstuber som grävts fram ur skyttegravar från andra världskriget. Val nämner en tub Doramad-tandkräm som han anser är en av de mest ovanliga eftersom den är radioaktiv. Den innehåller ett radioaktivt ämne, torium, eftersom man på den tiden trodde att radioaktiva ämnen återupplivar vävnader och att de är bra för huden och tänderna.

Val säger att hans mest sällsynta föremål är en tub med Brenners tandkräm. "Det finns inget sådant märke", förklarade han. "Den gjordes speciellt för serien Prison Break – den användes med fosforsyra som kunde brukas för att hjälpa personerna i serien att fly från fängelset."

En del av Vals tuber kommer från företag som man vanligtvis inte förknippar med tandkräm. Till exempel har han kritformade tuber skapade av Crayola och andra som tonfiskföretaget StarKist har gjort.

Även om Val äger nästan alla typer av tandkräm man kan tänka sig, finns det en som han ångrar att han inte köpte. "Det är tandkrämen som har varit i rymden", avslöjade han. – Jag är inte helt säker på vilken astronaut som hade den, men den fanns där. Den var utformad på ett specifikt sätt så att man kunde klämma ut den fastän man befann sig i rymden.

Förutom sin enorma tandkrämssamling äger Val också en mängd olika tandpulver. Tandpulver fanns flera århundraden innan tandkrämen. Dess huvudingredienser var bakpulver och örter som kryddnejlika, mynta eller kanel. Val uppger att han har ungefär 400 sorters tandpulver.

Även om Val säger att han inte köper lika många tandkrämstuber som han brukade, tycker han fortfarande om att lägga till nya i sin samling.

– Det är väldigt roligt att samla och jag letar alltid efter nya tandkrämer som kommer ut. Det uppstår olika trender, som just nu finns det massor av tandkrämer som görs med kol. Det är klart att jag kommer att fortsätta, berättar Val.

Länk till artikeln på Guinness World Records (på engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)