Allergier skapas av kroppens immunförsvar. Vissa har genetisk disposition, men miljön har också mycket stor betydelse. Alltför ren miljö tycks öka risken för allergier liksom ökad användning av antibiotika. Små barn tar allt i munnen och äter gärna också sand och jord, vilket gör att de får i sig mängder av nyttiga bakterier som är positiva för tarmhälsan och som också minskar risken för allergier. 

När barnen äter lite jord så får de i sig bakterier som kan vara nyttiga för tarmfloran. Alltför hög renlighet är alltså inte bra. Forskare testade att lägga in lite jord från naturen på förskolor för att sedan mäta andelen allergier. Färre allergier uppkom.

De senaste 40 till 50 åren har matvanor och miljö ändrats på ett sätt som minskat tillförseln av bra bakterier. Förr åt man ofta fermenterade grönsaker, t.ex. i form av surkål och barnen lekte i naturen och fick i sig bakterier från jord och bär, Nu är renligheten alltför stor och dessutom används antibiotika frekvent.

Antibiotikan förstör tarmens mikroflora och det tar tid att bygga upp den igen. Andelen allergier har ökat markant efter att man började använda antibiotika. 

Försämrad bakterieflora kan förklara mycket av den ökning av allergier och andra immunrelaterade besvär som finns i dag. Vi kanske borde börja låta barnen äta jord för att stärka immunförsvaret. Forskare från Finland har testat att ta in jord och annat från naturen i förskolan för att förbättra barnens naturliga mikroflora. Förbättringar kunde mätas i form av fler bakteriesorter och bättre immunförsvar. Tidigare har det konstaterats att barn på landet eller barn som har djur är mindre benägna att få allergier. 

Allergier ökar också till följd av att man nu utsätts för många främmande material. Kvicksilver från amalgam kan trigga igång flera olika allergier, som kan försvinna efter att amalgamet tagits bort. Det gäller bland annat gräspollenallergier och matallergier. Titan är ett dentalt material som aktiverar immunförsvaret och därmed kan trigga igång allergier.

Till artikel på forskning.no

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)