Var tredje person får problem med sina implantat. Titan är en del allergiska mot och en anledning till inflammationer kan vara just allergi. Men största risken är sannolikt munnens bakterier som gärna sätter sig på implantatet. Det är svårt att göra rent då man ofta gör broar och det blir ett mellanrum mellan bron och tandköttet där implantatet sitter. Många tycks ändå vara nöjda med implantaten.

Undersökningen gjordes på en klinik i Stockholm. Totalt skickades 494 enkäter ut med en svarsprocent på 81 procent. Dock hade närmare 20 % av patienterna tagit bort på grund av att de avlidit eller var svårt sjuka, vilket gör att andelen med besvär kan vara fler än var tredje. I genomsnitt hade de tillfrågade personerna haft implantatet i tio år.

Var tredje patient hade upplevt problem och en del hade haft multipla sådana. Ungefär hälften av patienterna ansåg att deras problem löstes medan 26 % ansåg att problemen bara delvis hade kunnat åtgärdas. Hälften av patienterna uppgav att de hade blödande tandkött.

Av en artikel i Tandläkartidningen från 2012 framgår att var femte patient utvecklar periimplantit inom en tioårsperiod, vilket innebär att de får infektioner i tandköttet kring implantaten. Sådana problem kan ha dominerat undersökningen som refereras ovan.

Det är svårt att hålla rent runt implantaten, vilket delvis beror på att det finns ett mellanrum mellan bron och tandköttet. Det beror också på att bakterier ofta fäster bra på implantatet.

Det är viktigt att tandköttet är friskt när implantatet sätts in liksom att det inte finns några besvärliga bakterier i övriga munnen som kan ställa till problem.

Tandläkarna måste informerar om riskerna så att patienten kan avgöra om det är värt att ta dem eller inte. Den som redan från början har dålig munhygien får lättare problem och bör därför avrådas från implantat. Det gäller sannolikt även en del äldre som har svårt att sköta tänderna. Oavsett om man är duktigt eller inte på att göra rent behöver den som har implantat få mer noggrann rengöring hos en tandhygienist var tredje månad.

Möjligen blir det färre komplikationer med zirkoniaimplantat som anses läka in bättre än titanimplantat och som sällan ger upphov till allergier. Någon jämförelse mellan titan- respektive zirkoniaimplantat har vi hittills inte sett.

Till artikel i Tandläkartidningen

Till den vetenskapliga artikeln, sammanfattning (engelska)

Till artikeln om periimplantit i Tandläkartidningen från 2012

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)