Visste du att en majoritet svenskar har D-vitaminbrist? Forskare har funnit att D-vitamin har många viktiga funktioner i kroppen och framför allt genom att sätta på eller stänga av gener. D-vitamin påverkar minst 2000 gener och behövs för att reglera olika skeenden i kroppen. D-vitamin tillsammans med andra fettlösliga vitaminer är också viktiga för att tänderna ska hålla sig friska och fria från karies.

En artikel i Illustrerad Vetenskap tar upp nya rön om D-vitamin och av den framgår att forskare inom området anser att D-vitamintillskott behövs under vinterhalvåret. Om inte ökar risken för problem med immunförsvaret och risken för autoimmuna sjukdomar ökar. Enligt tidningen kan vitaminet också skydda mot typ 1 och 2-diabetes, cancer, MS och schizofreni och depression. 

Forskare i Danmark har funnit att immunförsvarets viktiga T-celler (viss typ av vita blodkroppar) aktiveras av D-vitamin och utan den aktivieringen skyddas inte kroppen mot sjukdomar. Det är alltså nödvändigt att ha en viss mängd D-vitamin i kroppen för att immunförsvaret ska kunna fungera.

.D-vitamin är en liten oansenlig molekyl som bildas då kolesterol i huden nås av solstrålar av en viss våglängd. Det finns alltså minst 2000 gener som D-vitamin reglerar. En av dessa heter p53 och motverkar cancer. Rädslan för hudcancer har dock gjort att många i dag inte är ute i solen tillräcklgt mycket och dessutom skyddar sig med solskyddsfaktor.

Egentligen behövs endast 20 minuter solning mot naken hud mitt på dagen för att få en ordentlig dos D-vitamin (ca 250 mg), men använder man solskyddsfakor behövs betydligt mer tid.året. Under vinterhalvåret bilda så gott som inget D-vitamin i huden då solstrålningen filtreras genom atmosfären och den UV-strålning som bidrar till D-vitaminbildningen är för låg.

D-vitamin finns naturligt i fett bland annat i lax och smörfett, men doserna är för låga och därför behövs soljus under sommaren och D-vitamintillskott under vintern. Äldre människor med tunn hud har sämre förmåga att syntetisera D-vitamin i huden. 

Läs mer i Illustrerad vetenskap

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.


Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin (egen hemsida)

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu