- Forskning
- Hälsa
Att kunna öppna en burk eller bära hem matkassar är mer än vardagliga utmaningar. Greppstyrkan visar hur det står till med hela kroppen – och kan avslöja risken för framtida sjukdomar samt även ge indikationer om hur länge man kommer att leva.
Greppstyrka handlar inte bara om händerna. Forskning visar att den speglar hela kroppens muskelmassa och är kopplad till hur vi åldras, hur friska vi förblir – och till och med hur självständiga vi kan vara i högre ålder. En stor internationell studie i The Lancet visade att låg greppstyrka var starkare kopplad till förtida död än högt blodtryck. Redan en minskning med fem kilo i greppstyrka ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar med 17 %, stroke med 9 % och hjärtinfarkt med 7 %.
Greppstyrkan når ofta sin topp i 30–40-årsåldern, men börjar sedan minska. Efter 40 börjar förlusten av muskelmassa märkas – något som först ofta märks just i händerna. Låg greppstyrka ökar risken för fallolyckor, sämre balans och svårigheter med vardagliga aktiviteter.
För kvinnor kan greppstyrkan påverkas ytterligare under klimakteriet. Minskade östrogennivåer försämrar både muskelmassa, nervfunktion och kollagenhalten i bindväv – vilket kan leda till sämre grepp, smärta och ökad risk för belastningsskador. I en studie publicerad i Menopause sågs att kvinnor med tidig menopaus (före 45 års ålder) hade signifikant svagare greppstyrka än kvinnor som gick in i klimakteriet senare.
Men det finns mycket du kan göra – oavsett ålder. Greppstyrka går att träna upp, och du behöver inte ens ett gymkort. Övningar som att bära matkassar med rak arm (”farmer’s carry”), hänga i en stång eller klämma på en tennisboll eller stressboll stärker inte bara händerna, utan också underarmar, axlar och bål.
Vill du testa dig själv? Prova att hålla en tung påse eller vattenflaska med rak arm i 30 sekunder – det ger dig en bra känsla för hur ditt grepp står sig.
Kombinera gärna styrkeövningarna med god kosthållning. Protein, magnesium och antioxidanter har visat sig stötta både muskelstyrka och återhämtning. Och oavsett om du är mitt i livet eller passerat pensionsålder: ett starkt grepp är inte bara praktiskt – det är ett kvitto på att kroppen fungerar som den skall.
Så påverkar din greppstyrka din livslängd – enligt forskningen (kurera.se)