Att kunna öppna en burk eller bära hem matkassar är mer än vardagliga utmaningar. Greppstyrkan visar hur det står till med hela kroppen – och kan avslöja risken för framtida sjukdomar samt även ge indikationer om hur länge man kommer att leva.

Greppstyrka handlar inte bara om händerna. Forskning visar att den speglar hela kroppens muskelmassa och är kopplad till hur vi åldras, hur friska vi förblir – och till och med hur självständiga vi kan vara i högre ålder. En stor internationell studie i The Lancet visade att låg greppstyrka var starkare kopplad till förtida död än högt blodtryck. Redan en minskning med fem kilo i greppstyrka ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar med 17 %, stroke med 9 % och hjärtinfarkt med 7 %.

Greppstyrkan når ofta sin topp i 30–40-årsåldern, men börjar sedan minska. Efter 40 börjar förlusten av muskelmassa märkas – något som först ofta märks just i händerna. Låg greppstyrka ökar risken för fallolyckor, sämre balans och svårigheter med vardagliga aktiviteter.

För kvinnor kan greppstyrkan påverkas ytterligare under klimakteriet. Minskade östrogennivåer försämrar både muskelmassa, nervfunktion och kollagenhalten i bindväv – vilket kan leda till sämre grepp, smärta och ökad risk för belastningsskador. I en studie publicerad i Menopause sågs att kvinnor med tidig menopaus (före 45 års ålder) hade signifikant svagare greppstyrka än kvinnor som gick in i klimakteriet senare.

Men det finns mycket du kan göra – oavsett ålder. Greppstyrka går att träna upp, och du behöver inte ens ett gymkort. Övningar som att bära matkassar med rak arm (”farmer’s carry”), hänga i en stång eller klämma på en tennisboll eller stressboll stärker inte bara händerna, utan också underarmar, axlar och bål.

Vill du testa dig själv? Prova att hålla en tung påse eller vattenflaska med rak arm i 30 sekunder – det ger dig en bra känsla för hur ditt grepp står sig.

Kombinera gärna styrkeövningarna med god kosthållning. Protein, magnesium och antioxidanter har visat sig stötta både muskelstyrka och återhämtning. Och oavsett om du är mitt i livet eller passerat pensionsålder: ett starkt grepp är inte bara praktiskt – det är ett kvitto på att kroppen fungerar som den skall.

Så påverkar din greppstyrka din livslängd – enligt forskningen (kurera.se)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid under sommaren: helgfria måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)