En odontom är en benign (godartad) tumör där extra tandanlag bildats i käken. Vanligtvis är dessa rudimentära och orsakar då sällan några problem. Genomsnittsåldern för de personer som drabbas av odontom är 14 år. Denna åkomma kopplas ofta till tänder som inte kommit upp.

Begreppet tumör syftar till en vävnadsnybildning, såsom en svulst eller knöl, och har sitt språkliga ursprung i latinets tumor. Denna vävnadsnybildning, som ibland också benämns neoplasi, har sällan eller aldrig någon fysiologisk funktion. Den kan dessvärre öka i storlek mer eller mindre kontinuerligt över tid, oberoende av övriga och omkringliggande vävnaders tillväxt.

När en tumör är godartad, eller benign, innebär det att den inte sätter metastaser, till skillnad från maligna tumörer som växer in i omgivande vävnader och dessutom har kapacitet att sätta metastaser på andra ställen i kroppen.

Det är inte känt varför tumörer som odontom bildas, men de uppstår ofta i den bakre delen av käken. De teorier som förekommer involverar såväl genetiska faktorer som trauma och infektioner. Odontom förekommer inte oftare hos något av könen.

För att kunna behandla tillståndet behöver man utföra en biopsi. Det gör man för att en definitiv diagnos skall kunna ställas, om inte detta har kunnat göras genom en klinisk undersökning eller med hjälp av röntgen. Beroende på symptomen kan beslutet antingen bli att tumören skall avlägsnas kirurgiskt eller övervakas. Ibland kan själva ingreppet till och med orsaka fler komplikationer än vad tumören i sig orsakar.

I en studie undersökte forskare det eventuella sambandet mellan odontom och hyperdonti (ett övertal av tänder). Man fann vissa likheter mellan odontom och hyperdonti vad gäller deras patologiska manifestationer och topologiska spridning.

Enligt den omnämnda forskningsrapporten finns det dessutom vissa immunhistokemiska faktorer och genetiska faktorer som delas av de bägge tillstånden. Trots att odontom och ett övertal av tänder klassas som två skilda tillstånd, menar forskarna ifråga, att de är ett uttryck av samma patologiska process.

Till artikeln "Odontomas and Supernumerary Teeth: Is There a Common Origin?" på National Library of Medicine

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)