En Cochrane-studie har gjorts för att söka skillnader i hållbarhet mellan kronor och broar i metall respektive icke-metall. Forskarna fann få studier som uppfyllde deras krav och resultaten var inte alltid trovärdiga bland annat på grund av finansiering av industrin.  Mer och kvalitativt bättre forskning behövs således. Några slutsater kunde inte dras av denna litteraturstudie och forskarna anser att tandläkarna tills vidare bör arbeta enligt sin egen kliniska erfarenhet. 

Det är viktigt att det finns evidens för de metoder som används i tandvården, dvs både forskning och klinisk erfarenhet ska ge stöd till metoderna. Inom tandvården är det känt att forskningen inte alltid är tillfredsställande och endast omkring 10 % av de metoder som används är evidensbaserade.

Den redovisade Cochranestudien är gjord som en litteraturstudie och man fann 56 vetenskapliga rapporter som uppfyllde de kriterier som hade ställts upp. Av dessa var endast nio tillräckligt bra gjorda för att vara meningsfulla att anlysera. Tyvärr har Cochrane även tidigare i sina analyser konstaterat att just tandvården sällan gör tillräckligt väl kontrollerade studier. 

Anledning till studien är enligt forskarna att det råder osäkerhet om hållbarhet för kronor broar och proteser som görs i icke-metalliskt material. De menar att det också är många patienter som väljer icke-metalliskt material då de är oroliga att metaller ger biverkningar. Därför är det angeläget att tandläkaren kan bedöma vad som är mest hållbart i sin vägledning till patienterna. 

I de nio studierna redovisades hållbarhet för 224 kronor och 132 broar och av dess sattes 74 kronor och 25 broar på implantat. Kvaliteten på dessa studier ansågs i flertalet fall vara av låg kvalitet och risk för snedvridning fanns. Alla studier gjordes vid universitet i Europa eller USA, men samtliga var betalda av dentalmaterialindustrin. 

Forskarnas slutsats är att det inte går att dra några slutsatser av de genomförda studierna. Mer forskning behövs således och till dess uppmanas tandläkarna att lita på sin egen kliniska erfarenhet.

Helt klart behövs mer oberoende forskning och forskning som läggs upp på likartat sätt vid flera institutioner för att kunna jämföras med varandra. Det är angeläget att odontologisk forskning  stärks och kvalitetsmässigt förbättras för att patienterna ska slippa godtyckliga behandlingar. Om evidens finns till stöd för en viss behandling är det också lättare för patienten att få rätt i skadeståndsärenden i de fall tandläkaren användt felaktiga metoder. 

Till artikeln (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)