">

De två läkarna Göran Falck och Gunnar Sandberg har i flera årtionden hävdat att bakterien Chlamydia pneumoniae kan ge långvarig övre luftvägsinfektion med kroniskt trötthetssyndrom. Något som skolmedicinen ofta anser vara krononisk sjukdom omöjlig att bli av med. Liknande problem har andra forskare funnit med fästingburna sjukdomar som borrelia. Göran Falck föreslår simpel näskjölning för att bli av med de "kroniska besvären".

Flera kroniska sjukdomar är behandlingsbara, säger docent Göran Falck i en debattartikel i Dagens Medicin. Artikeln kom till i samband med att SvD skrev om att en 15-åring drabbats av ME som ansågs som en obotlig kronisk sjukdom. Så är det inte alls menar han och berättar om sina erfarenheter att behandla TWAR-infektioner.

Diagnosen anser han vara multifunktionell och primärt beror den på bakteriefilm som bildas av olika sorts bakterier i näsan. Där ger de upphov till att slemhinnan svullnar, nästäppa, öron- och bihålebesvär som i sin tur ofta är förenad med extrem trötthet. En del av hans patienter hade fått diagnosen ME.

Senare erfarenhet har visat att  slemhinnesvullnaden ger sämre ventilation och syresättning av bihålorna, vilket i sig gynnar bakterier och bildning av biofilm och därmed blir bakterierna svåra att komma åt. Han har informerat patienterna om luftvägarnas anatomi och funktion och lärt patienterna nässköljning. Symtom som trötthet och feberkänsla efter träning har då försvunnit. 

Av 13 ungdomar som han hade kontakt med 2017 blev tolv bra eller förbättrades efter denna enkla behandling. En fick efter utredningen diagnosen ME medan en som hade denna diagnos tillfrisknade. Göran Falck anser att det finns en gråzon mellan ME och näs- och halsbesvären och kanske finns en utlösaden faktor i näsan eller bihålorna, skriver han i artikeln.

Han påbörjade studier om TWAR redan på 1990-talet tillsammans med läkaren Gunnar Sandberg, men tyvärr var intresset inte tillräckligt stor vid denna tid. Han konstaterar dock att flera så kallade kroniska sjukdomar ofta är behandlingsbara, vilket han också säger till patienterna. 

Gunnar Sandberg skrev tidigare en artikel om TWAR (som det tyvärr inte längre går att länka till). Av den framgår att även ett litet svar på TWAR vid en immunologisk undersöknng visar att infektionen kan finnas kvar och så småningom kan blossa upp igen. Normalt brukar sjukvården tolka svaret som att patienten genomlidit sjukdomen och klarat att bekämpa den. Sandberg menade dock att bakterierna istället gömt sig och kan blossa upp senare om t.ex. immunförsvaret försvagas. 

Se mer www.twar.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)