Titandioxid används i otaliga produkter som färger, kosmetika, läkemedel, godis, tuggummi, livsmedel, tandkräm, solskyddsmedel och till och med i en del hälsokostprodukter. Det finns många studier över gifteffekter, speciellt av de mindre partiklarna i nanostorlek. Mindre beaktat är att mycket av titandioxiden hamnar i naturen och kan påverka markens bakterieflora.

Speciellt mycket kommer naturligvis med i avloppsvattnet från enskilda hushåll och hamnar i reningsverken, för att föras vidare till åkrarna, men det sprids även mer diffust i damm och vatten från industrier och annan verksamhet där det används.

En artikel i tidskriften Nanotoxicology beskriver effekterna av låga halter titandioxid på markens bakterieflora. Naturlig, opåverkad mark, innehåller kväveoxiderande bakterier och archaea (bakterierliknande encelliga organismer som bildade en speciell utvecklingsgren, för mer än 3 miljarder år sedan). Bland både bakterier och archaea finns arter som omvandlar kväve till för växterna andvändbara föreningar, ämnen som är nödvändiga för allt levande.

Bedriver man jordbruk måste kväve tillföras för att få bra skörd. Ju lägre den kvävefixerande förmågan hos bakterier och archaea, desto mer kväve måste tillföras genom konstgödsel och oundvikligen läcker en del ut i sjöar och kustnära områden, något som är ett stort övergödningsproblem.

Om det hamnar giftiga ämnen i marken kan bakterier och archaea påverkas och deras kvävebindande förmåga minskas och onödigt stora mängder konstgödsel behöver tillföras. En fransk forskargrupp har undersökt detta, tidigare lite beaktade problem, genom att testa vilka effekter tillförsel av nanopartiklar, 28,7 nanometer i genomsnitt, av titandioxid har på markens populationen av mikroorganismer och deras förmåga att omvandla kväve och kväveföreningar till en form som växterna kan utnyttja.

Forskarna tog jord i det 20 cm översta lagret på ett område som endast hade använts som betesmark och enligt tidigare experiment med olika sorters jordar hade den största känsligheten för titandioxid, analyserade sammansättning och finfördelade proverna varefter olika mängder titandioxid, från 0,05 till 500 mg/kg torrvikt, omsorgsfullt blandades in. Proverna hölls vid 28 grader under 90 dagar och antal av olika arter och deras kvävehanterande förmåga analyserades samt nivån av oxidativ stress. Mängderna titandioxid valdes för att representera från låga och realistiska halter upp till höga halter motsvarande utsläpp av misstag. Odlingsflaskorna luftades då och då för att luften skulle motsvara normal atmosfär. Proverna med titandioxid jämfördes med kontrollprov utan metall.

En analys visade att nanopartiklarna klumpade ihop sig vid högre koncentrationer och bildade större partiklar och att bildningen av fria radikaler var störst vid de lägsta halterna och minskade ju högre halten titandioxid var. Bland kväveoxiderande organismer dominerade bakterier över archea och effekten av titandioxid på antal mikroorganismer och kväveoxidering varierade starkt vid olika nivåer av titandioxid.  

Av de dominerande nitrifierande mikroorganismerna visade sig bakteriernas antal vara lika känsligt för alla koncentrationer och minskade med 40 % i antal. Archaea, däremot, minskade mest vid medelkoncentrationer mellan 1-10 mg/kg. Nitrifieringen var lägst vid de lägsta och högsta halterna titandioxid. Man kunde inte finna någon klar dos-responsrelation mellan halt och effekt hos någon av fyra olika sorters undersökta bakterier och archaea. Forskarna anser att den olika effekten vid olika koncentrationer beror på en aggregering av titandioxid vid högre halter och att detta minskar oxidativ stress och att titandioxid är eco-toxikologiskt vid mycket låga halter.

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17435390.2017.1290845

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)